Αναξιοποίητος χρυσός ο θερμαλισμός στην Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

Η χώρα μας διαθέτει 114 ανακηρυγμένες ιαματικές πηγές (ή αυτές που πρόσφατα αναγνωρίζονται ως ιαματικές) και περίπου 50 μονάδες που ασκείται ο θερμαλισμός.

Στα θερμαλιστικά κέντρα αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες (οικονομικοί τομείς – δράσεις) που έχουν σχέση με τη διατροφή, τη φυσική κατάσταση, τον τουρισμό ευεξίας, τις θεραπείες αισθητικής – ομορφιάς, τις εναλλακτικές θεραπείες (λουτροθεραπεία, εισπνοθεραπεία, κλιματοθεραπεία κ.α.), τα Spa, τα θέρετρα θερμαλισμού. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δείχνουν το  μέγεθος της οικονομίας που μπορεί να αναπτυχθεί σε έναν τόπο που διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

«Η υδροθεραπεία γεννήθηκε στην Ελλάδα. Οι πηγές είναι εθνικό απόθεμα, αλλά δεν υπάρχει υποδομή ώστε να αξιοποιηθούν καταλλήλως. Η υδροθεραπεία και η θαλασσοθεραπεία θα μπορούσαν να είναι πολύ σπουδαίος αναπτυξιακός δρόμος για την Ελλάδα», λέει στη Greenagenda.gr ο Ζήσης Αγγελίδης, Σύμβουλος Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στη χώρα μας, στο συγκεκριμένο πεδίο, απασχολούνται περί τα 1.500 άτομα, ένας αριθμός που, κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να φθάσει τις 30.000, με την κατάλληλη ανάπτυξή του.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «μέχρι τώρα η μη ένταξη της υδροθεραπείας και των μονάδων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει λειτουργήσει απαγορευτικά για την προσέλευση επισκεπτών-πολιτών από άλλα κράτη της Ε.Ε. που επιθυμούν να φροντίσουν την υγεία τους στις δικές μας μονάδες θερμαλισμού και θέτει σε παθητική κατάσταση τον ελληνικό θερμαλισμό». Σύμφωνα με τον κ. Ζήση, η αγορά των ανθρώπων που επισκέπτονται θερμαλιστικούς τόπους ανέρχεται στα 22 εκατ. άτομα, εντός της ΕΕ. 

Στις χώρες μέλη της ΕΕ συναντούμε  περίπου 1.550 μονάδες θερμαλισμού. Μεγάλα είναι τα ποσά που δαπανώνται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την υγεία των πολιτών π.χ. η Κίνα δαπανά για την υγεία των πολιτών της στα θερμαλιστικά της θέρετρα 16 δισ., η Ιαπωνία 12 δισ., η Γερμανία 7 δισ.μ η Ρωσία 3 δισ., η Ιταλία 1.7 δισ. κτλπ.  Αντίστοιχα σε υδροθεραπευτικές μονάδες spa δαπανώνται π.χ. στις ΗΠΑ 19 δισ., στην κίνα 17 δισ., στη Γερμανία 6 δισ., στη Γαλλία 3 δισ., στην Ιταλία 2,5 δισ., στην Ισπανία 2 δισ. κτλπ.

Ευρωπαϊκή οδηγία για την καταβολή των χρημάτων για τις θερμαλιστικές θεραπείες 

Τον Μάιο του 2010 στην επιτροπή «Διατροφής, Περιβάλλοντος, Υγείας» της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανάγνωση της οδηγίας «Εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη». Η 2η  ανάγνωση έγινε στις 19 Ιανουαρίου του 2011 και στις 4 Απριλίου 2011 έγινε η δημοσίευση της οδηγίας στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.. Η εφαρμογή της οδηγίας πιστοποιήθηκε να ξεκινήσει μετά από δύο περίπου χρόνια. Δηλαδή στις 24 Οκτωβρίου του 2013.

Η οδηγία αναφέρει αρχικά το αξίωμα της αμοιβαιότητας. Δηλαδή μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της ευρωπαϊκής οδηγίας  και να επιτυγχάνουν τη καταβολή των χρημάτων για τις θερμαλιστικές θεραπείες στο εξωτερικό μόνο εκείνοι οι ευρωπαίοι κάτοικοι που προέρχονται από χώρες οι οποίες αναγνωρίζουν στο εθνικό τους σύστημα υγείας την αγωγή υγείας με ιαματικούς φυσικούς πόρους.

Μερικά ενδιαφέροντα σημεία της Οδηγίας 2011/24:

1. Αναγνώριση χρηματοδότησης για εκείνες τις παροχές  οι οποίες αναγνωρίζονται από τα εθνικά συστήματα υγείας.
2. Αξία χρηματοδότησης όχι μεγαλύτερη από εκείνη που το κράτος αναγνωρίζει στη δική του περίθαλψη. (όπως   εάν απολάμβανε την παροχή στον τόπο του).
3. Διατήρηση των εγκρίσεων πρόληψης, ακόμη και εάν υποβάλλονται σε όρια και περιορισμούς.

«Αυτά και άλλα που αναφέρονται στην οδηγία σημαίνουν ότι θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος άλλος Ευρωπαίος από χώρα - μέλος να φροντίσει την υγεία του σε μία ελληνική μονάδα υδροθεραπείας ή σε ένα θέρετρο θερμαλισμού», καταλήγει ο κ. Αγγελίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση