Αντιδράσεις ΕΛΕΤΑΕΝ για ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες

Προσέγγιση εκτεταµένου αποκλεισμού της αιολικής ενέργειας καταλογίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ σε πολλές ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες (ΕΜΠ), που έχουν τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί κατεπειγόντως έναν κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, στην Ελλάδα ένα εργαλείο απαραίτητο για την προστασία του περιβάλλοντος, οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες (ΕΠΜ), κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εργαλείο υπονόμευσης της πράσινης ενεργειακής μετάβασης» τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ σε ανακοίνωσή της.

Οπως υπογραμμίζει, επιδιώκεται τα έργα να απορρίπτονται χωρίς εξέτασή τους και να απαγορευθεί ακόμη και η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση πραγματικών δεδομένων για τις συγκεκριμένες επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, αντί να προκρίνεται η συγκεκριμένη και αυστηρή εξέταση κάθε αίτησης για ένα νέο έργο ΑΠΕ.

Θυμηθείτε: Σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για Natura σε Εύβοια και τμήμα της Στ. Ελλάδας

Η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει τον κίνδυνο υπερβολικών απαγορεύσεων και οριζόντιων, καθώς διατυπώνεται συχνά το αίτημα να απαγορεύεται η συγκεκριμένη εξέταση αιτήσεων αιολικών πάρκων σε πολύ εκτεταμένες εκτάσεις της χώρας. Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, «πολλές από τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν τεθεί σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ υιοθετούν μια τέτοια προσέγγιση a-priori εκτεταμένων αποκλεισμών ενάντια στην αιολική ενέργεια». Ομως, οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες είναι στρατηγικά κείμενα που αφορούν ευρείες περιφέρειες και μεταξύ άλλων αποσκοπούν να καθορίσουν ζώνες ευαισθησίας –και όχι ζώνες αποκλεισμού– σε κάθε περιοχή Natura ανάλογα με τη σημαντικότητα και την ευαισθησία των οικοσυστημάτων των περιοχών αυτών. Εύλογα, δεν μπορεί να φθάσουν το βάθος ανάλυσης, τεκμηρίωσης και δεδομένων μιας πλήρους μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου, σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση