Ανυπολόγιστη η ζημιά από τα φυτοφάρμακα

Η ζημιά που προκαλούν τα φυτοφάρμακα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις και σίγουρα πιο σημαντική, σε σύγκριση με τα όποια οφέλη προκύπτουν από την χρησιμοποίησή τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, που πραγματοποίησε μία καταγραφή του κόστους της αξιοποίησης των φυτοφαρμάκων.

Η εκτεταμένη μελέτη λαμβάνει υπόψη της δεδομένα από 61 επιστημονικές εκδόσεις και εστιάζει σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους κόστους: στο ρυθμιστικό (λόγω των διαδικασιών της απορρύπανσης, του ελέγχου κτλ), στην υγεία, στο περιβάλλον και στο αμυντικό. Η τελευταία αυτή κατηγορία έχει σχέση με το έξτρα κόστος για τους καταναλωτές εξαιτίας της προτίμησης τους σε οργανικά-βιολογικά τρόφιμα, προκειμένου να αποφύγουν ότι παράγεται με τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η πρώτη παρατήρηση των ερευνητών είναι πως γενικά έχουν υποεκτιμηθεί οι δυσμενείς επιπτώσεις της χρήσης των φυτοφαρμάκων. Τα ευρήματα για την ανθρώπινη υγεία είναι σοκαριστικά, καθώς εάν ληφθεί υπόψη το κόστος της ιατρικής περίθαλψης, εξαιτίας της χρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα, τότε ο «λογαριασμός» της υγείας δεκαπλασιάζεται.

Την ίδια στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί το περιβαλλοντικό κόστος για την χλωρίδα, την πανίδα και την μικροβιακή ζωή στο χώμα, λόγω της χρήσης των φυτοφαρμάκων. Ενδεικτικά μία πολύ παλαιότερη μελέτη στις ΗΠΑ το 1992 είχε εκτιμήσει πολύ συντηρητικά το κόστος αυτό σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη, το διεθνές κόστος για την αγορά οργανικών-βιολογικών τροφίμων από συνειδητοποιημένους καταναλωτές, που αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα, έφτασε τα 6,4 δις δολάρια το 2012.

Επί της ουσίας, τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση φυτοφαρμάκων, υπό το πρίσμα της παραγωγικότητας της γεωργίας, είναι κατά 30% χαμηλότερα, σε σχέση με το εξωτερικό κόστος που προκαλούν.

Μάλιστα, αυτές οι εκτιμήσεις εξάγονται χωρίς να μπορούν να βασιστούν σε πρόσφατα αριθμητικά δεδομένα και σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο η κατάσταση να έχει βελτιωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενταθεί η συζήτηση στην ΕΕ για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στα φυτοφάρμακα και για περιορισμούς στη χρήση τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση