ΑΠΕ στα ξενοδοχεία προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα

Μέτρα μείωσης εκπομπών στον τουριστικό τομέα περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το Κλίμα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έδωσε για δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη στήριξη των ξενοδοχείων ώστε να αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ θα διερευνηθεί η κατάρτιση προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις τουριστικές περιοχές.

Ειδικότερα το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα αναφερόμενο στον τουριστικό τομέα επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως με συνεχώς αυξανόμενες τουριστικές ροές οδηγώντας σε σημαντικά υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις. Επιπλέον, λόγω της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, οι ενεργειακές ανάγκες του τουριστικού τομέα μεγαλώνουν και διαφοροποιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», θα υποστηριχθεί η επέκταση των ΑΠΕ σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και χώρους εστίασης, με τη χρήση και ανάπτυξη ενός συνόλου συστημάτων και εφαρμογών. Επίσης, θα διερευνηθεί η κατάρτιση προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις τουριστικές περιοχές πιθανώς για νέες εγκαταστάσεις (π.χ. βιοκλιµατικά κτήρια, υλικά και τεχνικές δόμησης). Τέλος, θα δρομολογηθούν στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των τουριστών όσο και των Ελλήνων επαγγελματιών στον τουριστικό και τροφοδοτικό τομέα ώστε να συνεισφέρουν σε επιπρόσθετες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επισημαίνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιγράφει συνοπτικά την υπάρχουσα δομή του ενεργειακού τομέα, τις πολιτικές που ακολουθούνται έως τώρα, τα σενάρια εξέλιξης του ενεργειακού συστήματος για την υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων για το έτος 2030, καθώς και τις προτεινόμενες πολιτικές και μέτρα για την επίτευξή τους.

Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 3 Δεκεμβρίου και ώρα 15.00.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση