Ασυμφωνίες στην κυβέρνηση για την εκτροπή του Αχελώου

του Θοδωρή Καραουλάνη

Οι πολυκομματικές κυβερνήσεις τα έχουν αυτά τα προβλήματα… Είναι σαφές ότι τα στελέχη της κυβέρνησης δεν έχουν ενιαία άποψη για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Αυτό ίσως είναι αναμενόμενο σε κάθε φάση αυτής της σχεδόν 40ετούς ιστορίας, καθώς πάντα άλλα θέλουν οι βουλευτές Αιτωλοκαρνανίας και άλλα οι βουλευτές Θεσσαλίας κάθε κόμματος, αλλά αυτή τη φορά το πρόβλημα είναι πιο πολιτικό, πιο ιδεολογικό και πιο σημαντικό.

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί όπως αποδεικνύεται, συνεχίζεται με ένταση μια διαμάχη που υποβόσκει σχεδόν από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: ποια θα είναι η τύχη του έργου της εκτροπής του Αχελώου (που μέχρι τώρα έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά πλέον υπάρχει η νομική δυνατότητα να ξαναξεκινήσει) αλλά και των έργων που ήδη έχουν γίνει.

Και μπορεί το πολυσυζητημένο φράγμα της Μεσοχώρας, ως ανεξάρτητο και καθαρά υδροηλεκτρικό έργο, να ξεμπλόκαρε, όπως αποκάλυψε και παρουσίασε αναλυτικά η greenagenda, με καταλυτική της παρέμβαση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (και στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες…) αλλά το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου είναι άλλο θέμα…

Ποια είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα; Προεκλογικά – και επί χρόνια – ο ΣΥΡΙΖΑ συντασσόταν με όσους αντιδρούν στην εκτροπή του Αχελώου αλλά και στην ολοκλήρωση των έργων, ακόμη και ως ανεξάρτητων. Πλέον, δέχτηκε τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικού και εκκρεμεί να τοποθετηθεί επίσημα και ξεκάθαρα η κυβέρνηση για το ζήτημα της εκτροπής. Θυμίζουμε όμως ότι υπάρχουν ήδη ορισμένες τοποθετήσεις. Για παράδειγμα το Υπουργείο Υποδομών παγίως υποστηρίζει την εκτροπή – και ο πολυσχιδής Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δεν φαίνεται να το έχει αποκλείσει. Από την άλλη πλευρά όμως ο Γιάννης Τσιρώνης, αρχικά ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και τώρα ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει προσωπικά και πολιτικά εκφραστεί πολλάκις κατά της εκτροπής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν την κυβέρνηση με δύο βουλευτές . Και επίσης θυμόμαστε ότι τη μοναδική φορά που προέκυψε κυβερνητική κρίση λόγω των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων ήταν με το θέμα του νερού (της τιμολόγησής του και της ΕΥΑΘ…).

Τώρα όμως πλέον φαίνεται ότι μπαίνουν δυναμικά στο ζήτημα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέσω των τοποθετήσεων που έκανε μάλιστα κυβερνητικό στέλεχος.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη στη Θεσσαλία, τοπικοί φορείς συζήτησαν με τον Υφυπουργό, όπως ήταν αναμενόμενο, και το θέμα της εκτροπής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ όλων σχεδόν των τοπικών μέσων, στις συζητήσεις που έγιναν τέθηκε υπόψη του κυβερνητικού στελέχους το σοβαρό θέμα της Διαχείρισης Υδάτων, με έμφαση στην υπό εξέλιξη διαδικασία αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης που ισχύουν από το 2014 (δημοσιεύσαμε ήδη σχετικό ρεπορτάζ στην greenagenda). Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε πολλά τοπικά ρεπορτάζ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως αυτό της διαχείρισης των υδάτων, δεν χωρούν ακρότητες και ιδεοληπτική αντιμετώπιση, διότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά βλαπτικό απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχεται. Εν προκειμένω, οφείλουν άπαντες να σταθμίσουν τα υπάρχοντα δεδομένα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος και όχι για την ικανοποίηση προσωπικών και ιδεολογικών εμμονών.

Το ότι κατά το παρελθόν ελήφθησαν αποφάσεις που κατά πολλούς κινούνται στη λάθος κατεύθυνση, δε σημαίνει πως θα απαξιώσουμε έργα εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πληρώθηκαν από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογούμενων, ούτε και ότι θα αγνοήσουμε τη συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή που συντελείται με τα επιφανειακά και κυρίως με τα υπόγεια ύδατα στη λεκάνη Πηνειού. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για το ζήτημα, κατά την οποία απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα απ’ όλες τις πλευρές.

Στην κατεύθυνση αυτή, η εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης του 2014, τα οποία προβλέπουν  την μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία, αποτελούν μονόδρομο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη της περιοχής».

Η τοποθέτηση είναι σαφής και είναι υπέρ της «μικρής» εκτροπής που προβλέπεται από τα ισχύοντα σήμερα σχέδια διαχείρισης υδάτων τόσο του Αχελώου όσο και του Πηνειού, δηλαδή της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Η αντίθεση μεταξύ των θέσεων και απόψεων Οικολόγων – Πράσινων και ΑΝΕΛ είναι εμφανής και συγκεκριμένη: κινούνται σε πλήρως διαφορετική κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει εκφραστεί πολλάκις σε προγραμματικά κείμενα, στη Βουλή κλπ είναι επίσης κατά της εκτροπής. Όμως σημαντικά κυβερνητικά στελέχη, όπως αυτά που υπηρετούν στο Υπουργείο Υποδομών, είναι υπέρ μιας εκτροπής. Είναι προφανές ότι υφίσταται πολιτικό ζήτημα, το οποίο φυσικά, όταν έρθει η ώρα θα λυθεί, λόγω σημασίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εντυπωσιάζει όμως ότι παρά τις πολλές και διθυραμβικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα της Μεσοχώρας, απουσιάζει πλήρως τους τελευταίους μήνες επίσημη τοποθέτηση των αρμοδίων υπουργών για το συνολικότερο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου.

Οπότε, αναμένουμε σύντομα νέα επεισόδια στο σήριαλ. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι αυτές οι «κόντρες» και «διαφωνίες» έχουν αποκλειστικο περιεχόμενο να γίνουν οι εκφραστές τους αρεστοί στο ακροατήριό τους. Άλλωστε οι Θεσσαλοί γνωρίζουν καλά, επί δεκαετίες, από εξαγγελίες για τον Αχελώο. Ίσως όμως τώρα τα πράγματα να είναι διαφορετικά, ιδίως ενόψει της αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης υδάτων που έχουν ουσία και περιεχόμενο για το ζήτημα της εκτροπής. Και φαίνεται ότι αυτή τη φορά οι αντιδράσεις έχουν και σοβαρή πολιτική χροιά – και πιθανώς κυβερνητικές φουρτούνες…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση