Αυξήθηκε η ενέργεια από τις ΑΠΕ στην Ευρώπη

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν το 90% του νέου ηλεκτρικού δυναμικού που προστέθηκε στην Ευρώπη κατά το περασμένο έτος, γεγονός που δείχνει την ταχεία απεξάρτηση της ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα.

Από τα 24.5GW της νέας συνολικής ισχύς για το 2016, το 21.1GW  ή το 86% προήλθαν από τον άνεμο, τον ήλιο, τη βιομάζα και τα υδροηλεκτρικά έργα επισκιάζοντας έτσι το προηγούμενο υψηλό σημείο του 79% το 2014.

Για πρώτη φορά τα αιολικά πάρκα υπολογίστηκαν παραπάνω από το ήμισυ του ενεργειακού δυναμικού, όπως έδειξαν τα στοιχεία της WindEurope. H αιολική ισχύς ξεπέρασε τον άνθρακα και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά το φυσικό αέριο.

Στη Γερμανία εγκαταστάθηκε η περισσότερη νέα αιολική ισχύς για το 2016 ενώ η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία κατέγραψαν νέα ρεκόρ σε εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων.

Οι επενδύσεις σε νέα χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα κατέρριψαν το ρεκόρ των 27.5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι υπεράκτιες επενδύσεις αιολικής ενέργειας αυξήθηκαν σε 39%  ανά έτος στα 18.2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην ξηρά οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 29% στα 9.3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η οποίες  από κοινού οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των νέων αιολικών πάρκων, κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετία του 2000, τώρα πλέον σε αυτές τις χώρες οι νέες εγκαταστάσεις ανέρχονται σε ένα  αρκετά μικρό ποσοστό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση