Αυτή είναι η νέα υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΝ - Όλα τα ονόματα

του Θοδωρή Καραουλάνη

Με μόνη ουσιαστική αλλαγή τη μετακίνηση της μέχρι πρότινος Γενικής Επιθεωρήτριας Γεωργίας Κοτίνη από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Νομοθετικού Έργου (που αποτελεί τη διοικητική «καρδιά» του Υπουργείου), δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό των γενικών διευθυντών του ΥΠΕΝ, μετά την έγκριση του νέου οργανισμού του υπουργείου.

Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται έμπρακτα και το ρεπορτάζ της Greenagenda που είναι η μόνη που ανέδειξε το ζήτημα της κατάργησης της θέσης Γενικού Διευθυντή (Γενικού Επιθεωρητή, όπως ονομάζονταν μέχρι πρόσφατα) στο Σώμα Επιθεώρησης του ΥΠΕΝ. Θυμίζουμε επίσης, όπως καταγράψαμε στο ίδιο ρεπορτάζ, ότι με το νέο οργανισμό του ΥΠΕΝ αυξήθηκαν οι θέσεις Γενικών Διευθυντών.

Σύμφωνα με την απόφαση, συνολικά στις θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΕΝ, ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης τοποθετεί:

1. Στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Νομοθετικού Έργου, την Κοτίνη Γεωργία, μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α΄ βαθμό.
2. Στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Χαραλάμπους Χρίστο, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α΄ βαθμό.
3. Στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής, την Κρητικού Μάρθα, μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού με Α΄ βαθμό.
4. Στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, το Δημόπουλο Κωνσταντίνο, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών με Α΄ βαθμό.
5. Στη Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού, το Μανάλη Νικόλαο, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Περιβάλλοντος με Α΄ βαθμό.
6. Στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας, τον Γκανασούλη Γεώργιο, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α΄ βαθμό.
7. Στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, τη Σκλήρη Αλίκη, μόνιμη υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών με Α΄ βαθμό.
8. Στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών, το Γεωργαλά Λουκά, μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών με Α΄ βαθμό.

Ειδικά για τη νευραλγική, εν μέσω μνημονίου και επιτήρησης, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, προβλέπεται διαφορετική διαδικασία, κοινή για όλα τα Υπουργεία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, βάσει ειδικής προκήρυξης για όλες τις αντίστοιχες θέσεις σε όλα τα Υπουργεία. Μέχρι τότε θα ασκεί, παράλληλα, τα καθήκοντα και αυτής της θέσης ο προϊστάμενος της (νέας) Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Χρίστος Χαραλάμπους, ο οποίος άλλωστε είχε και όλα αυτά τα καθήκοντα μέχρι σήμερα στη μία – μέχρι τώρα - Γενική Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού, η οποία πλέον «έσπασε» στα τρία. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Greenagenda ο κ. Χαραλάμπους έχει εξαιρετικά μεγάλη βαθμολογία στην ξεχωριστή διαδικασία για κρίση των Γενικών Διευθυντών οικονομικού – διοικητικού αντικειμένου όλων των Υπουργείων, οπότε δεν αποκλείεται να αλλάξει αρμοδιότητα με την ολοκλήρωση της σχετικής προκήρυξης. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τον ορισμό ενός ακόμη γενικού διευθυντή στο ΥΠΕΝ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι με άλλη ΚΥΑ επανήλθε, μετά από λίγα χρόνια, στη μόνιμη δύναμη αυτή τη φορά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Παναγιώτης Μέρκος (και μάλιστα με βαθμό Α, όπως οι γενικοί διευθυντές και κάποιοι διευθυντές…), ο οποίος είχε θητεύσει στο παρελθόν στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή (η οποία, όπωψς προαναφέραμε ήταν σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης). Τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Μέρκος, ο οποίος έχει αφήσει χαρακτηριστικό αποτύπωμα κατά τη θητεία του στο Σώμα Επιθεωρητών, υπηρετούσε ως αποσπασμένος υπάλληλος (έχει «περάσει» και από Γραφείο Υπουργού), αλλά πλέον θα υπηρετεί ως οργανικό στέλεχος της δομής του ΥΠΕΝ, αφού μετατάχθηκε επισήμως στο Υπουργείο από την Επιθεώρηση Εργασίας που ήταν η προηγούμενη θέση του.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση των γενικών διευθυντών αυτή τη φορά δεν περιείχε κρίση ή αξιολόγηση, καθώς από όσα προβλέπονται στους νόμους 4178/2013 (για τα αυθαίρετα…) και 4369/2016, όταν εγκρίνονται νέοι οργανισμοί στα υπουργεία, προϊστάμενοι στις οργανικές μονάδες (δηλαδή στις γενικές διευθύνσεις και στις αυτοτελείς υπηρεσίες) επανατοποθετούνται οι υπάλληλοι οι οποίοι ασκούν καθήκοντα του ίδιου επιπέδου κατά το χρόνο έναρξης ισχύος των νέων οργανισμών, ύστερα από επιλογή /ή και τοποθέτηση (δηλαδή σε κάθε περίπτωση).

Επόμενο βήμα στην αναδιοργάνωση του ΥΠΕΝ είναι η τοποθέτηση Διευθυντών και Τμηματαρχών και ακολουθεί η τοποθέτηση, εκ νέου, όλων των υπαλλήλων στις νέες δομές. Αν η απόφαση για τους γενικούς διευθυντές ήταν σχετικά εύκολη, καθώς έπρεπε να ξαναγίνουν Γενικοί Διευθυντές οι ήδη υπηρετούντες, (και μη ανανέωση της θητείας τους χωρίς προφανή λόγο θα αποτελούσε βλαπτική μεταβολή που δεν επιτρέπεται από το νόμο), δεν αναμένεται να γίνει το ίδιο με τη στελέχωση στις παρακάτω βαθμίδες. Και οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας θα έχουν ενδιαφέρον…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση