Βέτο για φέτα και ΠΟΠ προϊόντα εξετάζει η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει επιφυλάξεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ εάν δεν εξασφαλιστεί αυξημένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας, στο οποίο στηρίζει το ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα EurActiv.com, η Αθήνα δεν είναι αισιόδοξη για το μέλλον της συμφωνίας λόγω της άκαμπτης αμερικανικής στάσης. «Ειδικά η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί μια Συμφωνία στην οποία δεν θα εξασφαλίζεται η αυξημένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Έχουμε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αφήσει αυτό το ευαίσθητο για τα ελληνικά συμφέροντα θέμα στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων, όπου δεν θα υπάρχει ευελιξία», αναφέρεται στο έγγραφο. «Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει η Συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις που αποτελούν προϋπόθεση για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, σε τομείς όπως για παράδειγμα, οι δημόσιες συμβάσεις και οι ναυτιλιακές υπηρεσίες», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα δημιουργούν αξία για τις τοπικές κοινωνίες, υποστηρίζουν την αγροτική ανάπτυξη και την προώθηση νέων ευκαιριών απασχόλησης στην παραγωγή, μεταποίηση και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Ως τέτοια θα πρέπει σε μια Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να τα προωθεί και προστατεύει και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παραποίησής τους. «Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μία συμφωνία στην οποία τα κορυφαία αγροτικά προϊόντα θα χαρακτηριστούν «generic» και δεν θα προστατεύονται επαρκώς», υπογραμμίζεται.

Η υπόθεση της φέτας

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι η Αθήνα ανησυχεί για το παραδοσιακό τυρί φέτα (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), το οποίο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία.

Ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε στην EurActiv ότι «η φέτα θα πρέπει να προστατεύεται οριστικά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», προσθέτοντας ότι αυτό το προϊόν έχει υποστεί κατάχρηση και σφετερισμό από εταιρείες τρίτων χωρών κατά το παρελθόν. Ο αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι με βάση την παγκόσμια ζήτηση, η φέτα έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να γίνει ένας πυλώνας ανάπτυξης για τη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Ζήτημα διαφάνειας

Το ελληνικό υπουργείο επανέλαβε επίσης τη θέση του όσον αφορά τη διαφάνεια των διαπραγματεύσεων. «Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης από μόνη της δεν δίνει την απαραίτητη ευελιξία στα κράτη-μέλη να διαμορφώσουν τις θέσεις τους. Τα κ-μ ενημερώνονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων από την Επιτροπή και δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα ενοποιημένα κείμενα της διαπραγμάτευσης παρά μόνο εντός των ειδικών αναγνωστηρίων, όπου οι κανόνες πρόσβασης είναι ιδιαίτερα αυστηροί», σημειώνεται στο έγγραφο.

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας

Σε επικοινωνία με την EurActiv, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, είπε ότι η ΤΤΙΡ θα μπορούσαν να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, αλλά έδωσε έμφαση και στο θέμα της διαφάνειας.

«Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και επαρκή διαβούλευση, προκειμένου να αποφευχθούν παρανοήσεις και έτσι να είναι σε θέση να ασχοληθεί άμεσα με οποιαδήποτε δύσκολα και προβληματικά σημεία της συμφωνίας που βρίσκονται υπό συζήτηση», τόνισε.

Αντίδραση Κουρουμπλή

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι: «Ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 κατέθεσα επίκαιρη επερώτηση για την TTIP, την οποία συνυπέγραψαν 50 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, εκφράζοντας βαθειά ανησυχία για διάφορες πτυχές της συμφωνίας, όπως η αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της συμφωνίας, η άρση της αρχής της προφύλαξης, η υπέρμετρη προστασία των επενδυτών και η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών προτύπων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση