Δάση: «Κιβωτός» βιοποικιλότητας του πλανήτη

Της Θέκλας Τσιτσώνη*

Η 21η Μαρτίου είναι μια ημέρα ενημέρωσης και υπενθύμισης στους λαούς για την μεγάλη προσφορά των Δασών σε υλικά και άυλα αγαθά και την ανάγκη προστασίας τους. Η ημέρα αυτή, που ημερολογιακά είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης επιλέχθηκε ως σύμβολο ανανέωσης και ελπίδας για το μέλλον και ανακηρύχτηκε Παγκόσμια ημέρα Δασών τα τελευταία πενήντα χρόνια —από το 1971.

Τα δάση αποτελούν πολύτιμα οικοσυστήματα τα οποία υποστηρίζουν τη ζωή στον πλανήτη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προστατευθούν κατά τον καλύτερο τρόπο, από κάθε μορφής κίνδυνο και ιδιαίτερα τις δασικές πυρκαγιές. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία σ΄αυτό γιατί κατά τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του  2021 είδαμε να καταστρέφονται πολύτιμα δάση της χώρας μας.

Το ελληνικό δάσος χαρακτηρίζεται από μια πολυλειτουργικότητα που συνδυάζει παραγωγή οικονομικών και προσφορά κοινωφελών αγαθών. Οι διάφορες κοινωφελείς επιδράσεις του δάσους αποκτούν με το χρόνο προβάδισμα έναντι του οικονομικού του ρόλου.

Η οικολογική λειτουργία συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

Η προστατευτική λειτουργία, αντιδιαβρωτική και  αντιπλημμυρική συμβάλει  στην προστασία τόσο των δασικών εδαφών όσο και των πολύτιμων υποδομών και περιουσιών από την καταστροφή.

Η συμβολή του ελληνικού δάσους στον υδρολογικό κύκλο, την υδατική οικονομία αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού είναι καθοριστική και  έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τις περισσότερες χώρες.

Η αισθητική και αναψυχική επίδραση του είναι ανεκτίμητης αξίας για το σύγχρονο άνθρωπο, αφού σε στιγμές πνευματικής κόπωσης το δάσος αποτελεί το πολύτιμο ησυχαστήριό του.

Τα δάση αποτέλεσαν και αποτελούν την κιβωτό βιοποικιλότητας του πλανήτη μια σημαντική κληρονομιά για τις επερχόμενες γενεές.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι όλα τα προγράμματα ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα δάση της περιοχής τα οποία θα πρέπει να διαχειρίζονται κατάλληλα, ώστε να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη όχι μόνον σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο

Η δασοπονία είναι ένας επιστημονικός κλάδος με κοινωνικό πρόσωπο και θα πρέπει να αξιοποιηθεί όχι μόνο από τους πολιτικούς και τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες. Θα πρέπει να δρομολογηθεί μια συνεργασία μεταξύ τους με στόχο  την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο κλάδος της Δασολογίας και του Φυσικού Περιβάλλοντος είναι αυτός που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, οι Δασικές Υπηρεσίες καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αφορούν την προστασία και διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας μας και να συμβουλέψουμε σωστά την Ελληνική Πολιτεία.

Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, οργάνωσε  Ημερίδα με θέμα "ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: H ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ", με αφορμή το σημερινό εορτασμό της  Διεθνούς Ημέρας Δασών με κεντρικό ομιλητή τον Επικεφαλής της Επιτροπής  για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας Σταύρο Μπένο και τις εισηγήσεις των καθηγητών  του Τμήματος.

*Kαθηγήτρια του εργαστηρίου Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση