Δημόσια Ερευνητικά Κέντρα: Τέλος εποχής?

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ερευνητικά κέντρα με περισσότερα από 70 χρόνια ιστορίας.   Η Ελληνική Κυβέρνηση, στο όνομα της εφαρμογής μέτρων για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, σχεδιάζει να καταστείλει την ετήσια χρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ κατά 30%, με απώτερο στόχο να το  καταστήσει   ένα ιδιωτικό ίδρυμα.

«Πιστεύουμε, ως ερευνητές του μεγαλύτερου Κέντρου για την θάλασσα στη Μεσόγειο, ότι σε περιόδους κρίσης πρέπει να επενδύσουμε στην  έρευνα που προσφέρει στο έθνος. Η έρευνα γενικά, αλλά και η θαλάσσια έρευνα ειδικά, μπορεί να αποτελέσει σε Εθνικό επίπεδο το εφαλτήριο και το εργαλείο δράσης και άσκησης μιας βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής» επεσήμανε  ο  Παναγιώτης Γεωργίου   πρόεδρος   εργαζομένων  ερευνητικών κέντρων

Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει λιγότερο του 0,6% του ΑΕΠ για την έρευνα της θαλασσιάς έρευνας  , σε σύγκριση με τον μέσο όρο 1,85% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χρηματοδότηση  στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα οικονομική ύφεση, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα είναι καταστροφική . «Η μείωση της   κρατικής χρηματοδότησης  θα καταστρέψει  το επιστημονικό Κέντρο μας και θα κάνει πιο ασφυκτική  την ικανότητα  μας για έρευνα και εκπαίδευση  στη Μεσόγειο.  Αυτά τα μέτρα   ισοδυναμούν με διακοπή της θαλάσσια  έρευνας  στην Ελλάδα που θα διαιωνίζεται για αρκετά χρόνια, σε μια χώρα που περιβάλλεται από τη θάλασσα. Οι επιστήμονες και οι τεχνικοί έμπειροι θα οδηγηθούν   στην ανεργία. Πιστεύουμε ότι ο Ερευνητικό χώρος πρέπει να παραμείνει δημόσιος υπό το καθεστώς ΝΠΔΔ για τους εξής βασικούς λόγους:  αναπτυξιακούς   τεχνοκρατικούς  πολτικους πολιτισμικούς» ανέφερε ο κ. Γεωργίου

Τα χαρακτηριστικά των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας μας που είναι σημαντικά για την σημερινή συγκυρία είναι ότι: (α) αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα και τον ερευνητικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επέτρεψαν να επιστρέψουν νέοι επιστήμονες από το εξωτερικό και να ενηλικιωθούν νέοι έλληνες επιστήμονες σε ένα υψηλού επιπέδου ερευνητικό περιβάλλον παρά την απουσία ανάλογης πολιτικής από την πολιτεία, (β) Για κάθε 1 ευρώ που παίρνουν από το εποπτεύον υπουργείο, φέρνουν τουλάχιστον άλλα 2 - 4 στη χώρα μόνο από τα ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα, (γ) Αποτελούν μαζί με τα Πανεπιστήμια τη βάση της παραγωγής νέας γνώσης και καινοτομίας στην χώρα μας, (δ) Είναι ο μόνος χώρος ο οποίος έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα από διεθνείς επιστημονικές επιτροπές και η αξιολόγησή του ήταν πάντα πολύ θετική και ε) δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός καθώς οι απασχολούμενοι συμβασιούχοι αποτελούν ένα ποσοστό > 30% του δυναμικού των Κέντρων και πληρώνονται από τα ερευνητικά προγράμματα.

 

Σας ζητάμε να υπογράψετε   την παρούσα αναφορά   υποστήριξη μας για την καταπολέμηση των μέτρων που βρίσκονται στη διαδικασία της τελικής έγκρισής τους από το Ελληνικό Δημόσιο.

http://www.gopetition.com/petitions/support-the-hellenic-centre-for-marine-research-hcmr.html

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!