Διπλασιάζεται το μερίδιο των ΑΠΕ έως το 2030

Η ανανεώσιμη ενέργεια θα αντιστοιχεί στο 40% της παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το 2030, δηλαδή σχεδόν θα διπλασιαστεί σε σύγκριση με το σημερινό μερίδιο αγοράς της, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Renewable Energy Agency - IRENA).

Η ανάπτυξη αυτή θα οφείλεται σε χαμηλότερα κόστη τεχνολογίας, εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Αντάν Αμίν, γενικός διευθυντής της IRENA. «Αναμένουμε πως με χαμηλότερο κόστος τεχνολογίας, μέχρι το 2030 θα έχουμε μια παραγωγική ικανότητα στο παγκόσμιο σύστημα ενέργειας περίπου στο 40%, το οποίο αποτελεί εξαιρετική ανάπτυξη», ανέφερε ο επικεφαλής τονίζοντας ότι το μερίδιο είναι αυτή τη στιγμή στο 22%.

Η πραγματική πρόκληση για την ανανεώσιμη ενέργεια είναι να εξασφαλίσει το μερίδιο αγοράς του αργού στα προϊόντα θέρμανσης, ψύξης και μεταφορών, ανέφερε ο Αμίν. «Σε ό,τι αφορά στον τομέα ενέργειας, το πετρέλαιο παίζει πολύ μικρό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο, περίπου στο 5%», υπογράμμισε.

Το πρακτορείο τονίζει πως το ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ενέργεια δέχεται μια τόνωση καθώς η τιμή της έχει μειωθεί. Παράλληλα, οι μειούμενες τιμές στο αργό έχουν κάνει τα εναλλακτικά καύσιμα λιγότερο ελκυστικά, περιορίζοντας την επένδυση σε βιοκαύσιμα, σύμφωνα με την IRENA.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση