ΕΕ: Επιδοτήσεις φυσικού αερίου σε αντίθεση με τους πρόσφατους κλιματικούς στόχους

Στην πρώτη ενεργειακή πρωτοβουλία μετά τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, οι Βρυξέλλες προορίζουν δημόσια κονδύλια για έργα ορυκτών καυσίμων, σε σύγκρουση με τους πρόσφατους κλιματικούς στόχους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει έμφαση στο φυσικό αέριο στο πλαίσιο της στρατηγικής της «ενεργειακής ένωσης» όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευσή της στην πράσινη κλιματική πολιτική.

Η εξασφάλιση εναλλακτικών οδών εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι σημαντική για τις Βρυξέλλες λόγω των περιοχών της Ευρώπης που είναι υπερβολικά εξαρτημένες από τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει επιδοτήσεις για νέους αγωγούς και τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να αντισταθμίσουν την αδύναμη εμπορική βιωσιμότητα των τερματικών που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ασφάλεια του εφοδιασμού», αναφέρει το σχετικό έγγραφο στρατηγικής.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για 40 χρόνια ή και περισσότερο, ενέχουν τον κίνδυνο διαιώνισης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Στο Παρίσι, 195 χώρες συμφώνησαν να μειώσουν δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το δεύτερο μισό του αιώνα, έως να μηδενιστούν. Σχεδόν όλες οι ανάγκες για άνθρακα και φυσικό αέριο πρέπει να εξαλειφθούν προκειμένου να συμβεί αυτό.

Εξάλλου, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου σημειώνει πτώση στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, λόγω των νέων πολιτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα η κατανάλωση το 2014 ήταν 23% χαμηλότερη από το 2010.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) κάλεσε πρόσφατα την Επιτροπή να αξιολογήσει εκ νέου την ανάγκη για υποδομές φυσικού αερίου υπό το πρίσμα της «αβεβαιότητας της ζήτησης».

«Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα υπερεκτιμήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου και πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των προβλέψεων που χρησιμοποιεί», αναφέρει η έκθεση του ΕΕΣ.

Εξάλλου, η ανεξάρτητη περιβαλλοντική οργάνωση E3G αναμένεται να δημοσιεύσει τον επόμενο μήνα μία έκθεση όπου θα αποκαλύπτεται πως δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για το 90% των προτεινόμενων έργων.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος Κλίματος Μιγκέλ Άριας Κανιέτε περιέγραψε το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο προς ένα καθαρό ενεργειακό μείγμα, καθώς το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου τους μισούς κλιματικούς ρύπους σε σχέση με τον άνθρακα. Ο Κανιέτε ωστόσο δεν απάντησε ευθέως σχετικά με το πότε η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να επενδύει σε υποδομές ορυκτών καυσίμων.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω το σχέδιο στις 17 και 18 Μαρτίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση