Το Ελ Νίνιο «χτύπησε» 60 εκατομμύρια ανθρώπους

 

 

Το Ελ Νίνιο που ξέσπασε το 2015 και συνεχίζεται ήταν ένα από τα ισχυρότερα που έχει καταγραφεί ποτέ, και έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε 13 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Κεντρικής και Νοτίου Αφρικής και του Ειρηνικού.

Εκτός από τα 60 εκατομμύρια άτομα που επηρεάζονται άμεσα, «θα υπάρχουν εκατομμύρια ακόμα σε κίνδυνο» δήλωσε ο Ο'Μπράιεν στο Γαλλικό Πρακτορείο έπειτα από συνάντηση εκπροσώπων από τις χώρες που πλήττονται και από οργανώσεις αρωγής.

Παρατεταμένες ξηρασίες σε ορισμένες χώρες και πλημμύρες σε άλλες έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση του υποσιτισμού στην Αφρική -μόνο στο νότιο τμήμα της ηπείρου, 32 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται κάποιου είδους βοήθεια.

Η Αιθιοπία, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και μισό αιώνα, θεωρείται το «σημείο μηδέν» της κρίσης, με δέκα εκατομμύρια ανθρώπους να χρήζουν αρωγής, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Care International Βόλφγκανγκ Γιάμαν.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι απαιτούνται τουλάχιστον 3,6 δισ. δολάρια για παροχή τροφίμων, νερού και γεωργικών εφοδίων, μέχρι στιγμής όμως έχουν συγκεντρωθεί μόνο 1,4 δισ.

Ο οργανισμός προειδοποιεί μάλιστα ότι οι ανάγκες ίσως αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς το Ελ Νίνιο δίνει τη θέση του στο αντίστροφο φαινόμενο Ελ Νίνια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση