Επένδυση 5 δισ. σε ΑΠΕ από τη Σαουδική Αραβία

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας διερευνά επενδύσεις ύψους μέχρι πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η HSBC, η JP Morgan Chase και η Credit Suisse είναι μεταξύ των τραπεζών που συναγωνίζονται για να βοηθήσουν την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα να ξεκινήσει τη μετάβασή της προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι πρώτες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου μετάβασης ενδεχομένως θα λάβουν χώρα αυτό το έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το οποίο δημοσίευσε ήδη από το 2015 την είδηση ότι το Ριάντ σχεδιάζει να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι στόχοι καθαρής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνουν 10 γιγαβάτ από αιολική, πυρηνική και ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2023. Εξάλλου, μέχρι το 2030 η κυβέρνηση στοχεύει να εξασφαλίζει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας και πρόεδρο του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Aramco, Καλίντ Αλ-Φαλίχ, το αραβικό βασίλειο σκοπεύει να γίνει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, όπως δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η Σαουδική Αραβία αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις ένα σταθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας, ένα έργο ισχύος 10 μεγαβάτ στις εγκαταστάσεις της Aramco. Η εθνική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την δημιουργία δύο νέων ηλιακών σταθμών με συνολική ικανότητα παραγωγής 100 μεγαβάτ ισχύος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση