Επέστρεψε η αιθαλομίχλη

Η βαριά και αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω αιθαλομίχλης δυσκολεύει τη  ζωή των κατοίκων σε αρκετά αστικά κέντρα της χώρας. Συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στον σταθμό του Βόλου έφθασαν στα 154 μgr/m3, μέχρι και τρεις φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη προκάλεσε έντονη ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς τα ανώτατα επιτρεπτά όρια είναι τα 50μgr/m3. Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας εξέδωσε και ανακοίνωση για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού, μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης λόγω των αυξημένων επιπέδων της αερορύπανσης στον Βόλο (ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας) και συνιστά:Λόγω της κατάστασης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε την επαγρύπνηση των Υπηρεσιών, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου επισήμανε τους κινδύνους για ένα φαινόμενο που πλέον επαναλαμβάνεται κάθε χειμώνα και δρα σωρευτικά στην ανθρώπινη υγεία.

Έντονα είναι τα προβλήματα στην ατμόσφαιρα με την αιθαλομίχλη και  στην περιοχή της Λάρισας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλία ενημέρωσε ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων παρουσιάζονται, κυρίως, τις βραδινές ώρες (από 20:00 έως 04:00), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι ανάβουν τζάκι το βράδυ.

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινά έρευνα και μελέτη του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί για 3 μήνες (Δεκέμβριος- Ιανουάριος - Φεβρουάριος), και στο πλαίσιό της θα δρομολογηθεί στον Βόλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ένα ποδήλατο. Και τα δύο οχήματα που εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους θα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, όργανα και φίλτρα. Θα κυκλοφορούν στην πόλη, και μέσω του εξοπλισμού τους θα συλλέγουν δεδομένα για την αέρια ρύπανση.

Ενημερωτική εκδήλωση για την αιθαλομίχλη στην Καστοριά.

Συγκεκριμένα, ενημέρωση για την αιθαλομίχλη και τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε  στο Κωσταράζι από τον Διευθυντή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρη Αλβανό.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί η αιθαλομίχλη και αναφέρθηκαν τα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για την προκαλούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και τη χρήση ακατάλληλων υλικών.

Όπως τονίστηκε, τα τελευταία χρόνια η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της οικονομικής κρίσης και της μεταστροφής των πολιτών σε άλλες μορφές καυσίμων, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας και του περιβάλλοντος

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση