Επίσημο: «Πράσινο φως» για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υδροηλεκτρικής μονάδας της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα και την έναρξη της λειτουργίας της, με την υπογραφή της ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο.

Το έργο, για το οποίο η ΔΕΗ έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές αξίες, αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία τον Ιούλιο του 2019, όταν θα γίνει η έμφραξη του φράγματος και θα αρχίσει να δημιουργείται το λιμνιαίο σύστημα, το οποίο θα καταλάβει έκταση 630 τετ. χιλιομέτρων. Η έναρξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να γίνει 6-7 μήνες αργότερα.

Σύμφωνα με τη Naftemporiki.gr, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΝ, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως το έργο αμιγώς υδροηλεκτρικό, καθώς έχει απεμπλακεί πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου. «Η έγκριση της ΑΕΠΟ αποδεικνύει ότι σε τέτοια έργα μπορούν να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια, με λύσεις που έχουν κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο», σημείωσε.

Για ιστορική ημέρα για τη ΔΕΗ και όλη τη χώρα, μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης. «Ανοίγει ο δρόμος ώστε πανάκριβος εξοπλισμός, που έχει αγορασθεί εδώ και 15 χρόνια, να αρχίσει να αποδίδει για την επιχείρηση και τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, η μονάδα θα μπορεί να παράγει 380-390 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες «μεταφράζονται» σε ένα ποσό 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με αυτά τα έσοδα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποσβέσει σε 2-3 χρόνια τα χρήματα που θα διαθέσει για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις στην περιοχή. Ωστόσο, για την πλήρη απόσβεση του έργου, θα χρειασθεί μία 20ετία.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Φάμελλου, ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση