«Επαυξημένη πραγματικότητα» στο χωράφι από ελληνική start-up

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η γεωργία ακριβείας εξελίσσεται και με την πρόοδο της τεχνολογίας ενσωματώνει ολοένα και περισσότερες καινοτομίες, όπως αυτές που έχει αναπτύξει μία ελληνική start-up εταιρεία, η Augmenta, που δραστηριοποιείται στους τομείς του Internet of Things και της αυτοματοποίησης στον αγροτικό τομέα.

H Augmenta πρόσφατα κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 600.000 δολαρίων, τα οποία επένδυσε στην εταιρεία η Marathon Venture Capital.

Η start-up επιχείρηση κατασκευάζει μια plug & play συσκευή, η οποία «σαρώνει» και αναλύει τις υπό καλλιέργεια εκτάσεις ενόσω το τρακτέρ κινείται κατά μήκος τους, «συλλαμβάνοντας» 4K video data κάθε εκατοστού του χωραφιού.

Στη συνέχεια η συσκευή ελέγχει τον κατανεμητή ή τον ψεκαστήρα για να βεβαιωθεί ότι εφαρμόζεται μόνο η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος, παρασιτοκτόνου ή μυκητοκτόνου.

Επί της ουσίας έτσι εφαρμόζεται στην πράξη η μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής στη γεωργία, καθώς σήμερα μόνο τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του συνολικού κόστους ενός γεωργού.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ισομερής και ακριβής κατανομή των λιπασμάτων στην καλλιεργούμενη έκταση.

Την ίδια στιγμή, η δικτυακή εφαρμογή της Augmenta παρακολουθεί την πρόοδο της καλλιέργειας σε κάθε αγρόκτημα, βοηθώντας τους αγρότες να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς και πότε να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα. Η χρήση της τεχνολογίας, που αξιοποιεί η Augmenta, κατάφερε να σημειώσει αύξηση της γεωργικής απόδοσης κατά 12%, χρησιμοποιώντας 13% λιγότερες χημικές ουσίες και βελτιώνοντας κατά 15% τα επίπεδα πρωτεϊνών.

Μάλιστα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η εταιρεία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά από πιλοτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες καλλιέργειες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών που καλλιεργούνται για την ιταλική εταιρεία τροφίμων Barilla.

Η Augmenta είχε αναπτύξει αρχικά την ιδέα της εντός του προγράμματος egg – enter•grow•go, της Eurobank που αποτελεί έναν επιταχυντή νέων ιδεών και επιχειρηματικών ομάδων με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων. Στο egg η Agile Agriculture «εκκολάφθηκε» δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες για να μπορεί να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, ενώ πρόσφατα κέρδισε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2018.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση