Ζάκυνθος: Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στοιβάζονται στον Λίβα - Ανησυχία και για τον Σκοπό (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου 80.000 τόνοι απορριμμάτων που έχουν συμπιεστεί σε δέματα στοιβάζονται στη μεταβατική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή "Λίβας" της Ζακύνθου η οποία λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2017 ως προσωρινή λύση. Ωστόσο, τα δυο χρόνια λειτουργίας που προβλέπονταν πλέον ξεπεράστηκαν και κοντεύουν να συμπληρωθούν τρία χρόνια. Η κατάσταση είναι οριακή και κρίνεται ως επικίνδυνη για το περιβάλλον. Κάποιοι κάνουν λόγο για μια βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, με σοβαρές επιπτώσεις για το όμορφο νησί του Ιονίου.

Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικού και Πολιτισμού Ιονίων Νήσων και μέλος του νέου Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) των Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου η οποία, αν και ακόμη δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά της, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της.

«Σίγουρα η σημερινή εικόνα δεν μπορεί να ικανοποιεί κανέναν μας, η κατάσταση είναι επικίνδυνη στον Λίβα. Πρέπει να ελευθερωθεί ο χώρος στη μονάδα διότι εκεί που υπάρχουν τόνοι απορριμμάτων σχεδιάστηκε να δημιουργηθεί το κύτταρο της νέας εγκατάστασης και ο βιολογικός σταθμός. Οι διαδικασίες της κατασκευής του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης έχουν καθυστερήσει αρκετά, αν και έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος από τον δήμο Ζακύνθου», αναφέρει στη Greenagenda.gr η κ. Μοθωναίου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης τονίζει στη Greenagenda.gr ότι «αναγκαίο είναι να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία κατασκευής του νέου εργοστασίου». «Τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά και αν δεν γίνει σωστή η μόνωση της εγκατάστασης θα καταστραφεί το υπέδαφος από το ρυπαντικό φορτίο. Η μεταβατική μονάδα παρουσιάζει έντονα σημάδια κορεσμού και όπως φαίνεται έχει γίνει αδύνατη η επεξεργασία τους ή μεταφορά τους. Είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για να δούμε τι θα γίνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων», σημειώνει ο κ. Αρετάκης.

Στραγγίδια παντού

«Τα δέματα τα οποία έχουν σκιστεί ξεπλένονται από την βροχή και τα στραγγίδια καταλήγουν στο υπέδαφος με κίνδυνο να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να έχει ανανεώσει του περιβαλλοντικούς όρους (έχουν λήξει) και να έχει παρέλθει ο χρόνος συσκευασίας των δεμάτων. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση κατασκευάστηκε σε καταφύγιο Άγριας Ζωής και μόλις 500 μέτρα από τον κεντρικό και μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα της Ζακύνθου στην περιοχή Λίβα όπου έχουμε ασβεστολιθικά πετρώματα με μεγάλη διαπερατότητα», καταγγέλλει στη Greenagenda.gr ο Νίκος Ζαράνης, Μηχανολόγος Μηχανικός και Τεχνικός σύμβουλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαράνη, η μονάδα από την αρχή μέχρι σήμερα δεν πληρούσε αρκετούς περιβαλλοντικούς όρους, όπως επεξεργασία βιολογικού για στραγγίδια, στέγαστρο, σύστημα πυρασφάλειας κ.ά.

Στον πράσινο κύκλο η κορυφή Λίβας του Βραχίονα και αποτελεί τη 2η σε υψόμετρο κορυφή της ομώνυμης οροσειράς

«Λειτούργησε υποτίθεται για διαχείριση και ανακύκλωση και η μονάδα απλά δούλεψε για δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων. Στον ήδη υπάρχοντα χώρο υποτίθεται ότι θα γίνει καινούργια μονάδα (Ολοκληρωμένη) από την ίδια εταιρεία που διαχειρίζεται ήδη την υπάρχουσα μονάδα. Όπως φαίνεται, λόγω χώρου αυτό είναι αδύνατο», επισημαίνει ο κ. Ζαράνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, κάθε χρόνο επιβάλλονται πρόστιμα από την Περιφέρεια και τους Ελεγκτές περιβάλλοντος για μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας.

Σκοπός

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον Σκοπό όπου λειτουργούσε για αρκετά χρόνια ο ΧΥΤΑ είναι αρκετά επικίνδυνη. Ο Τοπικός Σύμβουλος Καλαμακίου Τάσος Τζίμης λέει στη Greenagenda.gr ότι συνεχίζεται η σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

«Δεν έχει εκτιμηθεί η κατάσταση τα τελευταία τρία χρόνια. Τα στραγγίδια και όμβρια ύδατα προκαλούν μεγάλη καταστροφή. Το τοιχίο αντιστήριξης είναι σε κακή κατάσταση, πλέον υποχώρησε ο δρόμος μέσα στο ρέμα και δεν είναι εφικτό να προσεγγίσει κάποιος το σημείο, εξάλλου στην αριστερή πλευρά υπάρχουν τα σκουπίδια. Τα στραγγίδια είναι άκρως επικίνδυνα να καταλήγουν σε καλλιέργειες κυρίως ελαιόδεντρα, σε σπίτια και τις αυλές τους. Πρέπει να σκύψουν οι αρμόδιοι άμεσα πάνω από το πρόβλημα για να σωθεί το περιβάλλον και δεν χρειάζεται να ανταλλάσσουν ευθύνες μεταξύ τους οι φορείς», τονίζει ο κ. Τζίμης.

Υπογραμμίζει, δε, ότι με ένα σκαπτικό μηχάνημα μπορούν να λυθούν πολλά από τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τη Δημοτική Αρχή για να λυθεί το θέμα και να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται.

«Με ένα JCB αυτή τη στιγμή μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματα στο Σκοπό. Δεν θα φέρνουν τα στραγγίδια εκεί που θέλουν. Τα λέμε σε όλους και επισκεφθήκαμε και τον κ. Αρετάκη τον περασμένο χειμώνα. Έχουμε ζητήσει να ανοιχθούν νέα χαντάκια, ώστε το βρόχινο νερό να πέφτει στα χαντάκια μαζί με τα στραγγίδια και να πηγαίνει στις δεξαμενές όπως πρέπει να γίνεται. Θέλουμε κάποιον να βοηθήσει αυτό το νησί», αναφέρει ο ίδιος.

Οι κάτοικοι του Καλαμακίου προειδοποιούν ότι θα ζητήσουν ευθύνες για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον Σκοπό και δεν αποκλείεται να προσφύγουν και στη δικαιοσύνη, ώστε να σταματήσουν τα στραγγίδια να πέφτουν στη θάλασσα αλλά και στις περιουσίες τους.

Πηγή φωτογραφιών: Christos Nikolopoulos

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ 14 Οκτωβρίου, 2020 at 16:22 Απάντηση

    * ΣΕ “ΠΥΡΗΝΙΚΉ ΣΧΆΣΗ”, Η ΠΑΓΊΔΕΥΣΗ, ΠΟΛΛΏΝ ΜΕΓΑΤΌΝΩΝ, ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΆΤΩΝ ΣΤΗ ΖΆΚΥΝΘΟ…

    Και αντί για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο -όπως βεβαίωναν συνεχώς, οι θέσεις κι οι Αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου και των πρώην και νυν Διοικήσεών του- με τις -αλλεπάλληλες- παρατεταμένες προσωρινές, ιδιαίτερα άσχημες και άστοχες, διαχειρίσεις απορριμμάτων που ακολουθήθηκαν μέχρι και σήμερα, φτάσαμε να επιτευχθεί το ΑΚΑΤΌΡΘΩΤΟ!!!
    ΕΠΕΤΕΎΧΘΗΚΕ, τελικά, το “Αυτογκόλ” και η Ακύρωση, της “Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων” στην Ζάκυνθο.
    Αλλά επίσης και, τροχειοδρομήθηκε και η προοπτική του αδιεξόδου, της οποιασδήποτε άλλης -έστω και μη ολοκληρωμένης- διαχείρισης των απορριμμάτων, σε όλο το Νησί!!!

Αφήστε μια απάντηση