Η άνοδος των ΑΠΕ αλλάζει τα ενεργειακά σχέδια της ΕΕ για το 2030

Η ταχεία μείωση του κόστους αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε συνδυασμό με τη ζήτηση για ευέλικτη τεχνολογία, θα μπορούσε να αντικαταστήσει «περισσότερο από το ήμισυ» της ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα και αερίου στην Ευρώπη έως το 2030, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv.gr, η έρευνα υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να είναι αισιόδοξη, ότι θα επιτύχει την εξασφάλιση 61% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ έως το 2030, αντί για το 49% που προβλέπεται σήμερα.

Αυτό μεταφράζεται ως αποφυγή 265 εκατομμυρίων τόνων πρόσθετων εκπομπών CO2 και εξοικονόμηση 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στο κόστος του ενεργειακού συστήματος.

«Η πτώση του κόστους της καθαρής τεχνολογίας υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες», δήλωσε τη διευθύνουσα σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για το Κλίμα (ECF), Laurence Tubiana. «Τα οικονομικά στρέφονται αποφασιστικά υπέρ της καθαρής ενέργειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Francesco Starace, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Eurelectric.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη EURACTIV, ο κ. Starace ανέφερε ότι η πρόοδος στην τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν «ταχύτερη και βαθύτερη από την αναμενόμενη».

«Σήμερα, οι [ανανεώσιμες πηγές ενέργειας] είναι σαφώς ο νικητής της μάχης του κόστους ανά κιλοβατώρα», τόνισε ο κ. Starace, προσθέτοντας ότι «η ουδετερότητα του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας είναι πλέον εφικτή σίγουρα νωρίτερα από το 2050».

Η έκθεση ακολουθεί τη συζήτηση που πραγματοποιεί το νομοθετικό σώμα της ΕΕ σχετικά με προτάσεις για ένα πακέτο νόμων για την καθαρή ενέργεια του 2030, το οποίο περιλαμβάνει στόχο 27% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40%.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί οι στόχοι φαίνονται ξεπερασμένοι και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μετάβαση προς ένα καθαρότερο ενεργειακό σύστημα. Οι τρέχουσες παραδοχές της ΕΕ προβλέπουν τιμή άνθρακα 27 ευρώ ανά τόνο CO2 για το 2030, επίπεδο που θεωρείται ανεπαρκές, για να προκαλέσει αποφασιστική απόκλιση από την παραγωγή άνθρακα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να υποτιμά πόσο θετική, βιώσιμη, ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να έχει», δήλωσε η Imke Luebbeke της WWF.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έκθεσης είναι ότι οι οικονομικά προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ευέλικτη ζήτηση θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν περισσότερο από το ήμισυ της ευρωπαϊκής παραγωγής άνθρακα και αερίου μέχρι το 2030. Κατά συνέπεια, οι εκπομπές στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από -30% σε 55% το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015.

«Οι φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκπέμπουν φυσικό αέριο και άνθρακα», δήλωσε ο διευθυντής της E3G, Jonathan Gaventa. «Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αισθάνονται σίγουρες ότι μπορούν να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα χωρίς να αυξάνουν τους κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας ή την εξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο», πρόσθεσε.

«Η σταδιακή εξάλειψη των υποτιμημένων ενεργειακών πόρων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία χώρου για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μετάβαση σε ένα πιο καθαρό, έξυπνο και φθηνότερο ενεργειακό σύστημα», υπογραμμίζει η έκθεση. Εντούτοις, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες λήψης αποφάσεων θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην «μη έγκαιρη κατανόηση της οικονομίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ και των κρατών».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση