Η Γαλλία ενέκρινε την πρώτη ολική απαγόρευση εξόρυξης πετρελαίου στον κόσμο

Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε αυτή την εβδομάδα νέο νόμο που απαγορεύει την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2040 τόσο στην ηπειρωτική Γαλλία, όσο και στις υπερπόντιες περιοχές της.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η Γαλλία δεν θα χορηγήσει νέες άδειες ή δεν θα ανανεώσει τις υπάρχουσες που επιτρέπουν την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης μεθόδου του fracking (υδρορωγμάτωσης).

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει θέσει την περιβαλλοντική προστασία ως βασική πολιτική προτεραιότητα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ψηφοφορία, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει τις νέες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου με άμεση ισχύ και της εξόρυξης πετρελαίου από το 2040», δήλωσε ο Μακρόν.

Ωστόσο, η κίνηση θεωρείται από αρκετούς ως συμβολική, καθώς η χώρα εξαρτάται κατά 99% από εισαγωγές υδρογονανθράκων και παράγει ελάχιστο από το δικό της πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Γαλλία παράγει περίπου 16.000 βαρέλια την ημέρα. Ενδεικτικά, η Σαουδική Αραβία παράγει 10,4 εκατομμύρια βαρέλια, και η Ρωσία 10,5 εκατομμύρια.

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει πως η κίνηση της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα εμπνεύσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η Γαλλία έχει κάνει φιλόδοξες δεσμεύσεις στα πλαίσια της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030 και κατά 75% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στο 32% μέχρι το 2030 και να μειώσει γενικά την κατανάλωση ενέργειας κατά 50% μέχρι το 2050.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση