Η ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί κατά 25% ως το 2040

Η ExxonMobil, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 25% μέσα στα επόμενα 23 χρόνια.

«Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και μια διευρυμένη μεσαία τάξη θα σημαίνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για δισεκατομμύρια ανθρώπων, μέσω της αυξημένης πρόσβασης σε βελτιωμένες συνθήκες εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και νέα σπίτια, συσκευές και αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια, ακόμη και με σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας», αναφέρει η ετήσια έκθεση της εταιρείας με ορίζοντα το 2040.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8 δισεκατομμύρια σε συνολικά 9 δισεκατομμύρια το 2040, η εταιρεία πιστεύει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 25%, και ότι η Ινδία και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν το 45% αυτής της αύξησης.

Η συνολική παγκόσμια ζήτηση ενέργειας για τις μεταφορές αναμένεται να αυξηθεί επίσης κατά 25%, αλλά η κατανάλωση ενέργειας των εμπορικών μεταφορών θα είναι 50% υψηλότερη από τη σημερινή.

Ωστόσο, η έκθεση προβλέπει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν μόνο κατά 10%, με κορύφωση τη δεκαετία του 2030 και στη συνέχεια μείωση, λόγω της βελτίωσης της απόδοσης των κτηρίων, των μεταφορών, της βιομηχανίας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι μέχρι το 2040 το φυσικό αέριο θα παρέχει το 25% του συνόλου των ενεργειακών αναγκών, και ότι το 85% των φυσικών πόρων αερίου που ακόμη είναι αναξιοποίητοι αρκούν για περισσότερο από 200 χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η έκθεση κάνει μία σχετικά χαμηλή εκτίμηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα πολλοί εμπειρογνώμονες να τη συνδέουν με τα συμφέροντα της εταιρείας στον τομέα του πετρελαίου. Εξάλλου, η ExxonMobil αντιμετωπίζεται ακόμα με δυσπιστία από πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι επεδίωξε να κατευθύνει και να στρεβλώσει την δημόσια κατανόηση της έκτασης της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων της.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση