Η Νορβηγία η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται για μηδενική αποψίλωση δασών

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται για μηδενική αποψίλωση δασών, όπως ανακοίνωσε η Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος του κοινοβουλίου σε σύστασή της σχετικά με το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τη βιοποικιλότητα. Η επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση «να επιβάλει μέτρα ώστε τα δημόσια έργα να μην συμβάλλουν στην αποψίλωση των τροπικών δασών».

Η επιτροπή ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα μέσω μιας νέας κεντρικής πολιτικής των επενδύσεων της κρατικής εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων της Νορβηγικής Τράπεζας, η οποία διαχειρίζεται το πλούσιο κυβερνητικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας.

Οι ακτιβιστές και οικολόγοι θεωρούν την απόφαση ως μια σημαντική νίκη στον αγώνα για την προστασία των τροπικών δασών. Τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν την προμήθεια αγαθών που συνδέονται με την καταστροφή του τροπικού δάσους. Ωστόσο, μέχρι τώρα, αυτό δεν είχε συνοδευτεί από παρόμοιες δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις.

Το Ίδρυμα Τροπικών Δασών της Νορβηγίας κάλεσε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και να δεσμευτούν για μηδενική αποψίλωση, και ιδιαίτερα τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δύο κράτη το 2014, κατά τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη προέβησαν σε κοινή δήλωση μαζί με τη σκανδιναβική χώρα, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να προωθήσουν τις εθνικές δεσμεύσεις που ενθαρρύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού που δεν συνδέονται με την αποψίλωση δασών, μεταξύ άλλων μέσω πολιτικών για τις δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια αγαθών όπως το φοινικέλαιο, η σόγια, το βόειο κρέας και η ξυλεία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση