Θεσσαλονίκη: Έξυπνοι αισθητήρες by ΑΠΘ σαρώνουν για φωτιές και καθοδηγούν την Πυροσβεστική

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «πυρκαγιά»; Για πολλούς οι εικόνες από το Μάτι αναζωπυρώνονται σαν τις φλόγες που στέρησαν τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους το 2018.

Αυτήν τη σκέψη είχαν και τρία εργαστήρια του ΑΠΘ που με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων της τεχνολογίας και της πληροφορικής, βασισμένων στο IoT (Internet of Things), θέλησαν να αναπτύξουν εργαλεία για να μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο έναρξης μίας φωτιάς και να ανιχνεύσουν άμεσα μία εστία ανάφλεξης ούτως ώστε να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν πως δεν θα συμβεί ξανά άλλο Μάτι. Και έτσι, μέσα στο 2020, γεννήθηκε το Maestro.

«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία την οποία εμπνευστήκαμε από τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι. Εκείνο το οποίο διαβάσαμε ήταν πως ο άνεμος άλλαζε γρήγορα φορά με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να μη μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις εναλλαγές του ανέμου και να μη γνωρίζουν προς τα πού να στέλνουν τους πολίτες. Είναι γεγονός πως λόγω αυτού παρατηρήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι άνθρωποι δεν γνώριζαν από πού να φύγουν. Σκεφτήκαμε πως θα μπορούσε δυνητικά η τεχνολογία να δώσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα», λέει στη Voria.gr o αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κατσαρός.

Στην Ελλάδα κατά μέσο όρο καίγονται ετησίως περί τα 400.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ από τη δεκαετία του '80 και μετά, λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπήρξαν ιδιαίτερα ξηρές χρονιές (1981, 1985, 1988, 1990, 1998, 2000, 2007 κ.ά.), όπου οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν το 1.000.000 στρέμματα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών.

Η σκέψη ήταν να υπάρχουν διάσπαρτες μονάδες, οι οποίες θα συλλέγουν μετρήσεις μέσα από τις εκτάσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο. «Κυρίως ενδιαφερόμαστε για περιαστικές εκτάσεις όπου έχουμε μείξη δασικών περιοχών και σπιτιών», λέει ο καθηγητής και σημειώνει πως οι επίγειες συσκευές αισθητήρων και η συσχέτιση των στοιχείων που μετρούν δεδομένα/εικόνες από δορυφόρους χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών φαινομένων και ιδιαίτερα για πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Διαβάστε περισσότερα στη Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση