Κίνα: 87% των επαρχιών πέτυχαν τους στόχους χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι 27 από τις 31 περιφέρειές της πέτυχαν τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2016 που ορίστηκαν με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και το 2016 δημοσίευσε ένα σχέδιο για τις 31 περιφέρειές της, με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη ενέργειας από εναλλακτικά καύσιμα, να μειώσει την παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον αγροτικό τομέα και να ενισχύσει τη δασική κάλυψη, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το Naftemporiki.gr.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα αύξησης του ΑΕΠ κατά 18% για το διάστημα 2016-2020, καθώς και να θέσει ανώτατο όριο συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στους 5 δισεκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από 4,3 δισεκατομμύρια τόνους το 2015.

Οι περιοχές με τις εντυπωσιακότερες επιδόσεις ήταν οι μεγάλες πόλεις του Πεκίνο και της Σαγκάης, καθώς και οι σημαντικές βιομηχανικές επαρχίες Ζετζιάνγκ στην ανατολική Κίνα και Γκουανγκντόνγκ που συνορεύει με Χονγκ Κονγκ και Μακάο.

Οι επαρχίες που απέτυχαν στους νέους στόχους ήταν οι απομακρυσμένες δυτικές περιοχές του Θιβέτ και του Τσινγκχάι, η αγροτική νοτιοδυτική επαρχία Γκουανγκτσί και η βορειοανατολική επαρχία Λιανονίνγκ, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν εξέδωσε ακόμα τα δεδομένα για το 2017.

Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να κορυφώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2030 ως μέρος της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, παρά το ότι δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή του άνθρακα κατά το 2016-2020, οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση