Κίνητρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης

Τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος προληπτικά στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, καθώς και έκπτωση 70% του οικιακού τιμολογίου σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh, όταν καταγραφούν τιμές αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10)  μεγαλύτερες από 75 μg/m3 σε περισσότερους από έναν σταθμούς ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΠΚΜ επί τουλάχιστον πέντε (5) συνεχόμενες ημέρες και όταν οι συνθήκες ευνοούν τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων, με αυξανόμενη τάση του φαινομένου που θα είναι τουλάχιστον 100 μg/m3 και πάνω για δύο σταθμούς ελέγχου, αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής, μετά από τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία της διευθύντριας του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος Τζίνας Λεπτοκαρίδου.

Η σχετική απόφαση της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης θα αποστέλλεται στις Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες της ΔΕΗ, προκείμενου να ενεργοποιηθεί η ΚΥΑ υπ’αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/οικ. 23823 (ΦΕΚ 3274/Β/23.12.2013).

      Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τσαμασλής πρότεινε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος της ΠΚΜ και του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΚΜ, που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα τα επεξεργάζεται και θα ενημερώνει το ΥΠΕΚΑ για τη λήψη των προαναφερόμενων προληπτικών μέτρων, σε συνδυασμό με την έκδοση συστάσεων προς τις καταγεγραμμένες βιομηχανίες. 

      «Η Θεσσαλονίκη εντάσσεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου ως προς την εμφάνιση αιθαλομίχλης από τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα, προκειμένου να περιορίσουμε την έκταση του φαινομένου και μειώσουμε τις πιθανότητες επανεμφάνισής του. Θεωρούμε ότι με την παροχή δωρεάν ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, καθώς και την έκπτωση 70% του οικιακού τιμολογίου στην τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh στα νοικοκυριά, δίνουμε ένα κίνητρο στους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν – όσοι διαθέτουν – ηλεκτρικές συσκευές ως βασικό μέσο θέρμανσης, ώστε να περιοριστεί η καύση, κατά κύριο λόγο, μη επιτρεπτών υλικών», υπογράμμισε ο κ. Τσαμασλής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!