Κατεδαφίστηκε η πρώτη παράνομη ταβέρνα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά

Στην κατεδάφιση της πρώτης από τις πέντε αυθαίρετες ταβέρνες στο εθνικό πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα προχώρησε χθες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε... ασυνήθιστα ήρεμο κλίμα, ενδεχομένως λόγω της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που παρακολουθούσε διακριτικά και από απόσταση την εξέλιξή της. Το επόμενο ραντεβού των αυθαιρέτων με την μπουλντόζα είναι την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έφθασαν νωρίς χθες το πρωί στην παραλία του Σχινιά, συνοδευόμενοι από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Νέας Μάκρης και εισαγγελέα, ενώ σε μικρή απόσταση βρισκόταν κλούβα των ΜΑΤ για παν ενδεχόμενο. Η κινητοποίηση των ΜΑΤ έγινε ύστερα από πληροφορία που έφθασε προχθές το βράδυ στις αστυνομικές αρχές ότι σήμερα θα επιχειρούνταν «δυναμική αντίδραση» με σκοπό την παρεμπόδιση της κατεδάφισης.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων φαίνεται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά και η μπουλντόζα ανέλαβε έργο κανονικά στις 9.30 το πρωί και μέχρι το μεσημέρι είχε ολοκληρώσει το έργο της. Απέμεινε μόνο τμήμα του παράνομου κτιρίου που είχε σκεπή από αμίαντο, η οποία πρόκειται να αποξηλωθεί την Τετάρτη από ειδικό συνεργείο (μαζί με τις αμιαντοσκεπές από τις άλλες παράνομες ταβέρνες), όπως ορίζει η νομοθεσία.

Οι κατεδαφίσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα με την επόμενη ταβέρνα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τρεις μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, τουλάχιστον σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της χθεσινής επιχείρησης έπαιξε η πολιτική στήριξη που παρέχει στην υπόθεση το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω της απειλής παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αναβολής ή αναστολής των κατεδαφίσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ζήτημα να κλείσει οριστικά. Η πολιτική στήριξη των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων δεν είναι αυτονόητη: Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2014 συμπεριλήφθηκε στον ν.4280/14 ρύθμιση (που πρότειναν οι βουλευτές Χρ. Γκόγκας, Ν. Τσούκαλης και Κ. Δαμαβολίτης) με την οποία «νομιμοποιήθηκε» για ένα έτος η λειτουργία των αυθαιρέτων ταβερνών, «μέχρι να εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους στη ζώνη Β2». Το αξιοσημείωτο είναι ότι στη ζώνη Β2 του εθνικού πάρκου... απαγορεύεται η δόμηση, με απόφαση του ΣτΕ (1318/01). Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε τότε κάνει δεκτή την τροπολογία, παρότι γνώριζε ότι είναι αντισυνταγματική και ότι ένα έτος νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει αίτημα παροχής στοιχείων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, το πρώτο στάδιο της διαδικασίας που οδηγεί στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση