ΚΕΔΕ για χρήσεις γης: Όχι σε χαριστικές ρυθμίσεις στη βιομηχανία

του Θοδωρή Καραουλάνη

Με τον πιο επίσημο τρόπο, με ανακοίνωση και ομόφωνο ψήφισμα, η ΚΕΔΕ επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της Greenagenda για το «ανακάτωμα» των χρήσεων γης και της αδειοδότησης επιχειρήσεων με ειδικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πριν λίγες ημέρες με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που περιελάμβανε και το μεσοπρόθεσμο για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ακυρώνει στην πράξη τον πολεοδομικό σχεδιασμό και ιδίως αυτόν που ΘΑ γίνει, με την καθιέρωση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα στα επόμενα 3-4 χρόνια, εξαιρώντας από την εφαρμογή του για 12 ή 20 χρόνια ιδίως τις μεγάλες βιομηχανίες που υπόκεινται στην οδηγία SEVESO (που αφορά προστασία από ατυχήματα μεγάλης έκτασης) ή τις βιομηχανίες σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφαση των μελών της κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την 27η Ιουνίου υιοθέτησε ψήφισμα του δήμου Περάματος με βάσει το οποίο ζητείται να απομακρυνθούν Βιομηχανικές εγκαταστάσεις και επικίνδυνων δραστηριότητες από κατοικημένες περιοχές.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση, με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, ενέταξε στο πολυνομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δέκα άρθρα, από το άρθρο υπ’ αριθμ. 70 μέχρι και το 79, με δυσμενέστατες ρυθμίσεις για το αστικό περιβάλλον».

Με βάση αυτή τη πρόβλεψη διαιωνίζεται ένα μοντέλο άναρχης ανάπτυξης, με παρεκκλίσεις και χωρίς περιβαλλοντικούς όρους. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στη περιοχή του Δυτικού Πειραιά, που συνυπάρχουν οχλούσες και επικίνδυνες δραστηριότητες με κατοικίες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα «οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις υποθηκεύουν, για δεκαετίες, το μέλλον των πόλεων και των κατοίκων τους».

Εντονότερα τα προβλήματα σε Δραπετσώνα και Πέραμα

Μέσω του ψηφίσματος εκφράζεται «η ανησυχία που προκαλεί η πλήρης αποδιάρθρωση του ήδη ανεπαρκούς και χαλαρού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας νέων βιομηχανιών, με το πρόσχημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών».

Οι  δυσμενέστατες συνέπειες αποτυπώνονται, εμφαντικά, στις εξής περιοχές:

  • Στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, όπου ουσιαστικά καταργείται προηγούμενη ρύθμιση της ίδιας κυβέρνησης, με την οποία είχε ακυρωθεί ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως «βιομηχανική».
  • Στο Πέραμα, όπου ενώ αναμενόταν η μεταρρύθμιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την ικανοποίηση του ώριμου αιτήματος της απομάκρυνσης των επικίνδυνων δεξαμενών πετρελαιοειδών, συνεχίζεται επί μακρόν η παραμονή τους με δικαίωμα επέκτασής τους.

Αίτημα ακύρωσης των νομοθετικών ρυθμίσεων

Η ΚΕΔΕ μέσω του ψηφίσματος της ζητά να ακυρωθούν οι παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη λειτουργία, την ίδρυση και την επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με στόχο την άμεση απομάκρυνση των υπαρχουσών δραστηριοτήτων. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. επισήμανε ότι «η  προστασία της υγείας των κατοίκων πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της κεντρικής διοίκησης. Είναι αναγκαίο να αποσυρθούν οι νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν επιπλέον βιομηχανικές δραστηριότητες σε κατοικημένες περιοχής. Όλοι μαζί διεκδικούμε την απομάκρυνση των επικινδύνων εγκαταστάσεων από τον αστικό ιστό».

Για την πληρότητα του ρεπορτάζ, θυμίζουμε τι έγραφε για το θέμα η Greenagenda στις αρχές Ιουνίου:

Τι προβλέπεται για τις οχλούσες βιομηχανίες

Η κυβέρνηση επιλύει ένα χρόνιο αίτημα της βιομηχανίας (του ΣΕΒ και όλων των περιφερειακών βιομηχανικών συλλόγων) που αφορά την περαιτέρω απλοποίηση αδειοδότησης όταν μια βιομηχανία εγκαθίσταται σε οργανωμένο υποδοχέα (ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ κλπ) – και την επεκτείνει σε κάθε περιοχή με βιομηχανική χρήση. Έτσι λοιπόν εφεξής, οι δραστηριότητες που εγκαθίστανται, εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές που καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας - βιοτεχνίας στα Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια (και ενδεχομένως, μέσω εγκυκλίου που θα ακολουθήσει, και στα εγκεκριμένα ΓΠΣ και άλλα πολεοδομικά σχέδια) θα υπόκεινται στο απλοποιημένο καθεστώς της γνωστοποίησης, για λόγους απλούστευσης και επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, χωρίς εκ των προτέρων έλεγχο αλλά μόνο εκ των υστέρων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έτσι επεκτείνεται και σε αυτές τις δραστηριότητες το καθεστώς της γνωστοποίησης και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα να ενημερώνεται έγκαιρα η αρμόδια υπηρεσία «προς αποφυγή λαθών στη χωροθέτηση».

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι το καθεστώς που εισάγεται και επιτρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε περιοχές που αλλάζει, λόγω νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, η χρήση γης της περιοχής που βρίσκεται το οικόπεδό τους και η εγκατάστασή τους, για 20 χρόνια «από την ημερομηνία μεταβολής της χρήσης γης, με τον οποίο οι δραστηριότητες αυτές κατέστησαν μη συμβατές». Με το πολυνομοσχέδιο προβλέπεται λοιπόν ρητά ότι υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα θα διατηρείται ακόμα και σε περίπτωση μεταβολής των χρήσεων γης. Πιο συγκεκριμένα, αλλά συνοπτικά, προβλέπεται ότι:

⦁ επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί νόμιμα σε περιοχές με θεσμοθετημένη βιομηχανική χρήση γης, δεν υποχρεούνται να μετεγκατασταθούν
⦁ επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν νόμιμα σε περιοχές χωρίς θεσμοθετημένες χρήσεις γης (εκτός σχεδίου) μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στην ίδια περιοχή για 20 χρόνια
⦁ επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία SEVESO και ιδρύθηκαν νόμιμα σε περιοχές με θεσμοθετημένη βιομηχανική χρήση γης μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για 20 χρόνια
⦁ επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία SEVESO και ιδρύθηκαν νόμιμα σε περιοχές χωρίς θεσμοθετημένες χρήσεις γης μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για 12 χρόνια

«Για παράδειγμα, ένα εργοστάσιο που βρίσκεται σε μια εκτός σχεδίου περιοχή που μπαίνει στο σχέδιο ως περιοχή κατοικίας ή πρασίνου, θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για 20 χρόνια από την αλλαγή του πολεοδομικού σχεδιασμού. Ή, αν μια πόλη επεκταθεί νόμιμα και πλησιάσει τα όρια μιας εγκατάστασης που υπόκειται στην οδηγία SEVESO (πχ ένα διυλιστήριο), τότε το διυλιστήριο θα έχει περιθώριο 12 ή 20 ετών για παύση λειτουργίας ή μετεγκατάσταση, αναλόγως αν βρίσκονταν σε περιοχή εκτός ή εντός σχεδίου», αναφέραμε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας στην πραγματικότητα περιοχές όπως το Πέραμα, η Δραπετσώνα, ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, οι Άγιοι Θεόδωροι (γενικότερα το Θριάσιο και η Δυτική Αττική) και φυσικά η Θεσσαλονίκη (τόσο στο διυλιστήριο όσο και στο λιμάνι με τις αποθήκες καυσίμων).

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση