Κλιματική κρίση: Ανησυχητικό time-lapse βίντεο με αρχαίο παγετώνα να λιώνει μέσα 39 μέρες

Οι παγετώνες της Ισλανδίας έχουν χάσει περίπου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή αλλιώς 7% της επιφάνειάς τους, από την αλλαγή της χιλιετίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές της περασμένης Άνοιξης.

Οι παγετώνες, που καλύπτουν περισσότερο από το 10% της γης της χώρας, συρρικνώθηκαν το 2019 σε 10.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με τη μελέτη στο ισλανδικό επιστημονικό περιοδικό Jokull.

Ένα time-lapse βίντεο που τραβήχτηκε στον παγετώνα Breiðamerkurjökull ο οποίος βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, περίπου 380 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Ρέικιαβικ, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Το βίντεο γυρίστηκε σε μια περίοδο έξι εβδομάδων από τον Δρ Kieran Baxter του Πανεπιστημίου του Νταντί, ο οποίος εκτιμά ότι «ίσως αρκετές δεκάδες μέτρα υποχώρησης» σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα πλάνα καταγράφουν την ραγδαία αλλαγή του αρχαίου παγετώνα μέσα σε μόλις 39 μέρες λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Σε 120 χρόνια οι παγετώνες της Ισλανδίας θα έχουν λιώσει τελείως

Από το 1890, η γη που καλύπτεται από παγετώνες έχει μειωθεί κατά σχεδόν 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή 18%. Αλλά σχεδόν το ένα τρίτο αυτής της πτώσης έχει συμβεί από το 2000 και μετά, σύμφωνα με τους πρόσφατους υπολογισμούς από παγετολόγους, γεωλόγους και γεωφυσικούς.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι παγετώνες της Ισλανδίας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς μέχρι το 2200.

Η υποχώρηση του πάγου τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι σχεδόν ισοδύναμη με τη συνολική επιφάνεια του Hofsjokull, του τρίτου μεγαλύτερου καλύμματος πάγου της Ισλανδίας στα 810 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Οι παραλλαγές της περιοχής των παγετώνων στην Ισλανδία από το 1890 περίπου δείχνουν μια σαφή ανταπόκριση στις διακυμάνσεις του κλίματος», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το 2014, οι παγετώνες αφαίρεσαν τον παγετώνα Okjokull από το καθεστώς του ως παγετώνα, για πρώτη φορά για την Ισλανδία, αφού διαπίστωσαν ότι αποτελούνταν από νεκρό πάγο και δεν κινούνταν πλέον όπως οι παγετώνες.

Σχεδόν όλοι οι 220.000 παγετώνες του κόσμου χάνουν μάζα με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, συμβάλλοντας σε περισσότερο από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature τον Απρίλιο.

Αναλύοντας τις εικόνες που τραβήχτηκαν από τον δορυφόρο Terra της NASA, διαπίστωσαν ότι μεταξύ 2000-2019, οι παγετώνες του κόσμου έχασαν κατά μέσο όρο 267 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση