Κυκλική Οικονομία: Μόνη λύση η δια νόμου επιβολή χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Στην ανάγκη υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, βασισμένου στο δόγμα πως «τα ανακυκλώσιμα υλικά πρέπει να αποκτήσουν υπεραξία και ζήτηση», στέκεται σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr, ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών και πολιτευτής Θεσσαλονίκης, Σάββας Χαλιαμπάλιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανακυκλώσιμα υλικά θα πρέπει να επιβληθούν διά νόμου για τη χρήση τους σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομικής ζωής.

«Έτσι θα υπάρξει μεγάλο όφελος για την εθνική οικονομία από την αντίστοιχη εξοικονόμηση συναλλάγματος. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με αντίστοιχες ωφέλειες στα ασφαλιστικά ταμεία», σημειώνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

Πώς από την αξιοποίηση της βιομάζας θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την καύσιμη ύλη;

Η μετατροπή της βιομάζας σε καύσιμη ύλη (πέλλετ) τεχνικά είναι εύκολη. Η τεχνολογία για την συγκεκριμένη μετατροπή είναι πεπερασμένη και εφαρμόσιμη και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η βιομηχανία παραγωγής πέλλετ "παρακαλάει" για τέτοια πρώτη ύλη η οποία όμως ενώ υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες δεν φτάνει σε αυτήν λόγω μη συνειδητοποίησης του προβλήματος τόσο από την κεντρική όσο και από την περιφερειακή διοίκηση.

Ποιες είναι οι προτάσεις για την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας;

Θα πρέπει τα ανακυκλώσιμα υλικά να επιβληθούν διά νόμου για τη χρήση τους σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομικής ζωής όπου είναι αυτό δυνατό. Όπως με τα παλιά ορυκτέλαια και τηγανέλαια σήμερα κατασκευάζεται το βιοντίζελ και μπαίνει σε ποσοστό κοντά στο 25% στο πετρέλαιο κίνησης έτσι θα πρέπει και είναι διαχειρίσιμα όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Π.χ. προσθήκη ανακυκλωμένου (ΡΡ) Πολυπροπυλένιου και (HDPE) πολυαιθυλαινίου κατά 25% στην παραγωγή των υλικών συσκευασίας για προϊόντα- εκτός των τροφίμων. Χρώματα, χημικά, απορρυπαντικά είναι μερικά από αυτά τα προϊόντα. Μπορούν να κατασκευαστούν επίσης από ανακυκλωμένο πλαστικό σε ειδικούς 3d εκτυπωτές έπιπλα τα οποία να χρησιμοποιούνται σε ένα ποσοστό από το δημόσιο αλλά και να είναι υποχρεωτική σε ένα ποσοστό η χρησιμοποίησή τους από ιδιωτικές εταιρείες όταν πρόκειται να επιδοτηθούν από προγράμματα ΕΣΠΑ. Τραπέζια, καρέκλες και καναπέδες αναμονής μερικά από αυτά. Πριν από δύο χρόνια στην ΔΕΘ αυτούς τους εκτυπωτές τούς είδαμε να δημιουργούν τέτοια έπιπλα τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη Νέα Παραλία. Μόνο όταν θα αποκτήσουν υπεραξία και ζήτηση τα ανακυκλώσιμα υλικά θα γίνει κυκλική η οικονομία. Χωρίς να έχουμε ανάγκη ως χώρα να τα εξάγουμε και να κρεμόμαστε από τις πολιτικές και τις ανάγκες άλλων οικονομιών. Πρόσφατο παράδειγμα η Κίνα που σταμάτησε, τα τελευταία δύο χρόνια, τις εισαγωγές σε ανακυκλώσιμα προϊόντα και έτσι τα δικά μας αποθέματα έχουν μείνει αδιάθετα. Διότι δεν μάθαμε να τα χρησιμοποιούμε.

Ποιο είναι το ποσοστό εξοικονόμησης χρημάτων με βάση κάποιες συγκεκριμένες μονάδες;

Με τη χρήση -κατά 25% - ανακυκλωμένης πρώτης ύλης αντί της "παρθένας" η μείωση του κόστους είναι πολύ μεγάλη. Η άποψή μου είναι ότι το ανακυκλώσιμο προϊόν δεν πρέπει να είναι πάντα πολύ πιο φθηνό αλλά να αποκτήσει την υπεραξία που του αρμόζει. Διότι θέλουμε να έχει αξία το προϊόν για να αξίζει να ασχοληθούν πολλοί στη συλλογή και την επεξεργασία του. Έτσι τα οφέλη θα είναι άμεσα για το περιβάλλον και την κοινωνία. Τόσο οικονομικά όσο και υγειονομικά και αισθητικά. Τα οικονομικά οφέλη θα προκύψουν με τη μείωση των εισαγωγών για πρώτες ύλες. Και θα υπάρξει αντίστοιχα μεγάλο όφελος για την εθνική οικονομία από την αντίστοιχη εξοικονόμηση συναλλάγματος. Όπως επίσης θα υπάρξουν και αύξηση των θέσεων εργασίας με αντίστοιχες ωφέλειες στα ασφαλιστικά ταμεία. Και μην ξεχνάμε και έναν παράγοντα παράπλευρης ωφέλειας αλλά πολύ σημαντικό: την ασφάλεια. Διότι σε αυτές τις εργασίες γενικά απασχολούνται ομάδες πολιτών από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Τα οποία έχουν μία παραπάνω ροπή στην παραβατικότητα μιας και η κοινωνία δεν είναι πολύ ανοιχτή σε αυτούς. Αναφέρομαι σε Ρομά, μετανάστες νόμιμους και παράνομους, περιθωριακούς κλπ.

Πώς η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει στροφή στην αξιοποίηση της βιομάζας;

Είτε οι δήμοι είτε οι περιφέρειες δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν τίποτα. Απλώς να θεσπίσουν με νόμους και κανόνες τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της βιομάζας που πάει χαμένη. Και υπάρχει πολλή από αυτήν στην Ελλάδα. Εποχιακά κλαδέματα καλλιεργειών (ελιές, κερασιές, μηλιές κλπ), άγρια χόρτα και ανεξέλεγκτη βλάστηση, σε δρόμους και αγροτικές περιοχές, είναι μερικές από τις ποσότητες της βιομάζας που είναι σήμερα ανεκμετάλλευτη. Η υποχρεωτική διάθεση των κλαδεμάτων σε αδειοδοτημένες από την Πολιτεία εταιρείες για την επεξεργασία αυτών των απορριμμάτων από κάθε παραγωγό θα ήταν ένα μέτρο που θα διευκόλυνε, όπως και από τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες, τη συστηματική και επιμελημένη καθαριότητα των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων από την άγρια βλάστηση. Η παροχή αυτών των υλικών στις ανάλογες εταιρείες θα συνέβαλε στην αξιοποίησή τους.

Ο Σάββας Χαλιαμπάλιας
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση