Μάστιγα οι κλοπές ανακυκλώσιμων και σκραπ στη Θεσσαλονίκη - Το πρόβλημα με τις μάντρες (φωτο)

Με μπλόκα, επιπλέον ελέγχους και καλύτερο συντονισμό δυνάμεων θα επιδιώξουν οι αρμόδιοι φορείς στη Θεσσαλονίκη να βάλουν ένα φρένο στην κλοπή ανακυκλώσιμων υλικών από «γυρολόγους», ένα φαινόμενο το οποίο είναι χρόνιο στη Θεσσαλονίκη, με τα κυκλώματα, όπως φαίνεται, να εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα.

Σύμφωνα με τη Voria.gr, οι όποιες παρεμβάσεις από τις αρμόδιες αρχές, όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις οχλήσεις από τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος έχει υποβάλει στο παρελθόν ακόμα μηνυτήρια αναφορά, δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα που να σταματά τη δράση τόσο των ατόμων, κυρίως αλλοδαπών οι οποίοι με τα αυτοσχέδια καρότσια τους αδειάζουν τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, όσο και των ανθρώπων που έχουν μάντρες και δέχονται τα κλοπιμαία.

Μια ακόμα καταγραφή του σοβαρού αυτού προβλήματα έγινε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής με τη συμμετοχή αστυνομικών από τέσσερις Διευθύνσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, του ΣΔΟΕ, της ΑΑΔΕ, του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η έλλειψη συντονισμού, όπως αποδείχθηκε από τη σύσκεψη, είναι ένας από τους λόγους που πιθανότητα να μην έχει αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, το οποίο επιφέρει ζημιές στον δήμο Θεσσαλονίκης που βλέπει να αδειάζουν οι μπλε κάδοι. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Αστυνομία, το ΣΔΟΕ και η ΑΑΔΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης (ΥΕΔΕ) ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας για τα σημεία συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών (μάντρες), είχαν γίνει οι έλεγχοι και επιβληθεί τα ανάλογα πρόστιμα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες κάθε φορέα, ώστε να υπάρξουν σχεδιασμός ενεργειών και συντονισμός σε όλα τα στάδια του φαινομένου.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ως επισπεύδων. Είμαστε επίμονοι και θα έχουμε αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ζητώντας τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μπει ένα τέλος σε κάθε ενέργεια που έχει να κάνει με περιβαλλοντικές παραβάσεις.

«Τις επόμενες μέρες ο συντονισμός των φορέων και των υπηρεσιών θα είναι και πρακτικός. Θα πάμε δηλαδή έξω στο πεδίο, ώστε να παρακολουθήσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος όλη τη διαδρομή και να χτυπήσουμε ανάλογα αυτό το κύκλωμα», είπε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις που αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία Δημήτρης Δαγκλής. Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Δημαρχείο εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες κάθε φορέα, ώστε να υπάρξουν σχεδιασμός ενεργειών και συντονισμός σε όλα τα στάδια του φαινομένου.

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια διευρυμένη συμμαχία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την παράνομη αφαίρεση ανακυκλώσιμων υλικών, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κώστας Ιακώβου. Ζήτησε «γρήγορα αποτελέσματα» και επεσήμανε ότι οι κλοπές αφορούν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι δράσεις της Αστυνομίας για το φαινόμενο

Οι Διευθύνσεις της Τροχαίας, της Ασφάλειας και της Αστυνομίας είναι μεταξύ των αρχών που καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Όπως επισήμανε η Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου μέσα σε ένα τετράμηνο του 2022 κατασχέθηκαν 19 χειράμαξες, τις οποίες χρησιμοποιούν τα άτομα για να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά που κλέβουν και οι οποίες κυκλοφορούν έμφορτες ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους με τον κίνδυνο να προκαλέσουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Επιβλήθηκαν παράλληλα και τα αντίστοιχα πρόστιμα. «Προβαίνουμε σε συλλήψεις, μηνύσεις και επιβολή προστίμων κυρίως σε αλλοδαπούς που σέρνουν αυτές τις άμαξες» σημείωσε, αναφέροντας πως ήδη η μια περίπτωση δικάστηκε και τιμωρήθηκαν οι δυο κατηγορούμενοι.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπούσκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι εάν δεν χτυπηθούν  αυτά τα κυκλώματα στη ρίζα τους, το πρόβλημα θα συνεχίζεται. «Από τη στιγμή που υπάρχει κέρδος από αυτή την ιστορία, όσα αστυνομικά μέτρα και να πάρουμε, δεν θα λύσουν το πρόβλημα», σημείωσε, προτείνοντας αυτοί οι κάδοι να μην είναι τόσο προσβάσιμοι στα άτομα που τα έχουν βάλει στο στόχαστρο και τους αδειάζουν.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής της Άμεσης Δράσης Ευστράτιος Καρακοντίνος σημείωσε ότι με εποχούμενες περιπολίες εντοπίζονται άτομα που μεταφέρουν τέτοια υλικά και ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς ώστε να επιβληθούν και πρόστιμα και να γίνει και η κατάσχεση των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται.

Ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Σουλιώτης τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση του θέματος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για να βεβαιωθεί παράβαση κλοπής πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη αντίληψη του αστυνομικού ή να υπάρχει μια μήνυση από έναν πολίτη. Σημείωσε ότι ακόμα και να βρεθεί κάποιο άτομο στον δρόμο που μεταφέρει κλοπιμαία αντικείμενα, αυτός μπορεί να επικαλεστεί ότι τα βρήκε πεταμένα. Επισήμανε επίσης ότι οι ποσότητες είναι μικρής αξίας.

Το δυνατό χτύπημα στα κέντρα συγκέντρωσης

Την ανάγκη να δοθεί ένα δυνατό χτύπημα στα κέντρα συγκέντρωσης αυτών των υλικών επισήμανε ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Μακεδονίας Ιωάννης Ντόντος. «Κάποιος τα συγκεντρώνει αυτά τα υλικά, κάποιος τα εκμεταλλεύεται. Εάν εντοπιστούν αυτά τα κέντρα θα εκλείψει και το φαινόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επισημάνθηκε, ωστόσο, στη σύσκεψη από τη Σοφία Χριστοφόρου προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος κατά τον έλεγχο στις μάντρες είναι δύσκολο να εντοπιστούν ποια από τα υλικά που έχει είναι κλοπιμαία και ποια όχι.

«Αυτά τα υλικά της ανακύκλωσης κάπου πηγαίνουν, κάπου τα πουλάνε. Άρα αν πιάσουμε αυτόν που μαζεύει όλο αυτό το υλικό ίσως να λειτουργήσουμε πιο αποτελεσματικά» επισήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως ο δήμος φοβάται ακόμα και να τοποθετήσει μεταλλικά καταλύματα στις δενδροδόχους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κλαπούν.

Ο ρόλος της ΥΕΔΕ, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στις μάντρες

Ο ρακοσυλλέκτης δεν είναι επιτηδευματίας και δεν είναι υπόχρεος σε απεικόνιση συναλλαγών. Αρμόδιος για να κόψει παραστατικό κατά την παράδοση των υλικών είναι οι μάντρες. «Πραγματοποιούμε ελέγχους σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, οι οποίες κατέληξαν στον εντοπισμό δεκάδων φορολογικών παραβάσεων», σημείωσε ο Νίκος Τυροβούζης, προϊστάμενος της Φορολογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ΑΑΔΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης έχουν επιβάλει για διαφυγόντα έσοδα πρόστιμα 20 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις σκραπ. Πρότεινε οι αστυνομικές αρχές να εντοπίσουν τα δρομολόγια των ρακοσυλλεκτών και να υποδείξουν τα σημεία ώστε να αυξήσουν τους φορολογικούς ελέγχους. Ο κ. Τυροβούζης πάντως σημείωσε ότι τα πρόστιμα είναι μικρά και κυμαίνονται 250-500 ευρώ, γεγονός που δεν λύνει το πρόβλημα.

Μπλόκα προτείνει η Δημοτική Αστυνομία

Έναν άμεσο τρόπο δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τη δημιουργία μπλόκων σε δρόμους που οδηγούν σε μάντρες που αγορά τέτοια υλικά πρότεινε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μιχάλης Αλαγιώτης. Σημείωσε ότι έγιναν έλεγχοι σε μάντρες αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς δεν είχαν υποχρέωση να εκδώσουν παραστατικό αυτοί που δίνουν τα κλοπιμαία. «Από τη στιγμή που γνωρίζουμε τα δρομολόγια, πρέπει να κάνουμε μπλόκα σε κάποια σημεία και να κατάσχουμε τόσο τα καρότσια όσο και ό,τι έχουν πάνω», υπογράμμισε. Όπως είπε, ακόμα και τα πρόστιμα όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτά τα κυκλώματα, τα έχουν υπολογισμένα.

Η ευρεία σύσκεψη συγκλήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης υπό τον συντονισμό του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κώστα Ιακώβου και του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για δράσεις που αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία Δημήτρη Δαγκλή. Από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ευθύμης Φωτόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και του τομέα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν οι αστυνομικές αρχές και ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: Voria.gr

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση