Μπάζα: Αλγόριθμος θα υποχρεώνει τους μηχανικούς να δηλώνουν τις ελάχιστες ποσότητες ΑΕΚΚ

Του Νίκου Αβουκάτου

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την διεξαγωγή ελέγχων και την ιχνηλασιμότητα στις μεταφορές αποβλήτων με σκοπό την διασφάλιση της επεξεργασίας τους με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.  Ο έλεγχος και η τήρηση εφαρμογής του νόμου για την εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας από τον παραγωγό έως τον χώρο τελικής διάθεσης  των αποβλήτων ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2023.

Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης  Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, έκανε γνωστό ότι θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενώ για το θέμα της ιχνηλάτισης των αποβλήτων  επεσήμανε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου, σε ότι αφορά τα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) θα προβλέπονται διατάξεις για τη διαχείριση τους  που θα μετριάσουν το πρόβλημα.

“Γίνεται υποεκτίμηση των ποσοτήτων όταν έχουμε την κατασκευή, κατεδάφιση ή ανακαίνιση ενός κτηρίου. Στη πλειονότητα των περιπτώσεων δεν εφαρμόζεται σωστά το σύστημα. Δουλεύουμε έναν αλγόριθμο, βάσει του οποίου οι μηχανικοί θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις ελάχιστες ποσότητες. Θέλω όμως  να πω στο σημείο αυτό ότι ένας πολίτης που κάνει μια κατασκευή ή ανακαίνιση το να δώσει ένα ποσό 300 ή 400 ευρώ παραπάνω για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων  δεν είναι τραγικό, επιβάλλεται. Αυτά τα απόβλητα που υποεκτιμώνται καταλήγουν σε μπαζότοπους. Εμείς θέλουμε να έχουμε καλή εκτίμηση στην παραγωγή των μπαζών αλλά και την απόλυτη ιχνηλασιμότητα  μέχρι να βγουν από το μονάδα ανακύκλωσης. Δηλαδή, ποιος τα μεταφέρει; ποιος μεταφορέας τα παραλαμβάνει; πού τα πηγαίνει; ποιο σύστημα έχει την ευθύνη και πού καταλήγουν; τι εξέγεται; Αυτές είναι οι νέες διατάξεις που  ετοιμάζουμε θα τα περιλαβανουν τα παραπάνω πολύ αναλυτικά και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, μαζί βέβαια με τα  βαριά πρόστιμα για τις περιπτώσεις της ανεξέλεγκτης απόθεσης μπαζών παντού”.

Αναφερόμενος στις προωθητικές ενέργειες ευαισθητοποίησης των πολιτών ο κ. Γραφάκος τόνισε τη σημασία της καμπάνιας  ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς  με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Πρωταθλητές Ανακύκλωσης» που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης. Επίσης, για την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω», ο κ. Γραφάκος είπε ότι σχεδιάζεται να ξεκινήσει το προσεχές έτος.

Εντός δεκαημέρου κατατίθεται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, ενώ η ψήφιση του θα γίνει τον Οκτώβριο, εκτίμησε ο κ. Γραφάκος. 

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο εντός πέντε μηνών πρόκειται να συμβασιοποιηθούν τα έργα κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού και Ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση