Μόλις... 32 χρόνια χρειάστηκε να αποκτήσει ΜΠΕ η ΒΙΠΕ Έδεσσας

του Θοδωρή Καραουλάνη

Στην όμορφη αυτή χώρα, που διψά για επενδύσεις και για υποδομές, και που θέλει να προστατέψει το περιβάλλον επιβάλλοντας αυστηρούς όρους περιβαλλοντικής προστασίας, χρειάστηκαν μόλις… 32 χρόνια (ολογράφως: τριάντα δύο έτη…) για να αποκτήσει μια βιομηχανική περιοχή εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων!

Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε στα τέλη Νοέμβρη την «Έγκριση  Περιβαλλοντικών Όρων της  Βιομηχανικής Περιοχής ΒΙΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ», η οποία βρίσκεται στον πρώην Δήμο Βεγορίτιδας του (νυν – καλλικρατικού) Δήμου Έδεσσας στην Πέλλα. Και θα λέγαμε μπράβο στον νέο υπουργό για τη γρήγορη απόφασή του, μόλις μερικές ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, αν δεν μαθαίναμε και δεν παρατηρούσαμε κάποιες λεπτομέρειες.

Το πρώτο που μας παραξένεψε ήταν ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη ΜΠΕ της ΒΙΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ, που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στις 11 Μαΐου του 2016, ενώ ο υπουργός υπέγραψε στις 29 Νοεμβρίου 2016. Υπάλληλοι του ΥΠΕΝ, βέβαια, υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε αυτό να μας παραξενεύει… Εμείς όμως αναρωτιόμαστε: αφού η έγκριση από το ΚΕΣΠΑ είναι η «τελευταία στάση» πριν την έγκριση μιας ΜΠΕ ή την έκδοση μιας απόφασης ΑΕΠΟ, αν προτιμάτε, γιατί χρειάστηκαν σχεδόν 7 μήνες για να μεταφερθούν οι φάκελοι από το ΚΕΣΠΑ στον Υπουργό; Επτά μήνες μάλλον είναι πολλοί για ένα «ταξίδι» λίγων ορόφων στο κτίριο της Μεσογείων, όταν όλα είναι έτοιμα και γραμμένα στον φάκελο και στην απόφαση…

Είπαμε λοιπόν να κοιτάξουμε λίγο περισσότερο τα στοιχεία και το ιστορικό, μήπως υπάρχει κάτι που εξηγεί την καθυστέρηση. Δεν βρήκαμε κάτι πολύ σοβαρό, πέρα από την αλληλογραφία των υπηρεσιών! Ούτε την καθυστέρηση των μηνών ούτε την καθυστέρηση των… δεκαετιών! Γιατί η συγκεκριμένη Βιομηχανική Περιοχή, στην Έδεσσα, ιδρύθηκε μόλις το… 1984! Και πολεοδομήθηκε το 1989! Και λειτουργεί! Αλλά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων δεν είχε μέχρι τώρα!

Ο μόνος ουσιαστικός λόγος της παράλογης αυτής καθυστέρησης είναι η γραφειοκρατία και η πολυνομία που επικρατεί στη χώρα μας. Για μεγάλο διάστημα οι ΒΙΠΕ λειτουργούσαν με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας της ΕΤΒΑ. Όταν η περιβαλλοντική νομοθεσία «πήρε τα πάνω της» - και όταν άρχισαν να πέφτουν καμπάνες από τα ευρωπαϊκά όργανα – η χώρα αποφάσισε να προσαρμοσθεί και να βάλει σιγά – σιγά όλες τις δραστηριότητες σε διαδικασία έγκρισης ΜΠΕ. Έλα όμως που η νομοθεσία άλλαζε συχνά, πριν προλάβει η ΕΤΒΑ, αρχικά και η διάδοχη ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αργότερα να προσαρμόσει όλες τις ΒΙΠΕ της χώρας. Τόσο η περιβαλλοντική νομοθεσία όσο και η νομοθεσία περί βιομηχανικών περιοχών – διαδοχικά! Έτσι οι μικρότερες ΒΙΠΕ, όπως αυτή της Έδεσσας «έπεφταν» λίγο πιο πίσω στον προγραμματισμό. Και τελικά χρειάστηκαν τριάντα δύο χρόνια – ζωή να έχουμε!

Και για να μην πουν κάποιοι στο Υπουργείο ότι είμαστε υπερβολικοί, σημειώνουμε και δύο πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων της ΒΙΠΕ έχει απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το 1994! Αλλά η ΒΙΠΕ, συνολικά, όχι!

Ακόμη μία λεπτομέρεια: η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η νέα εταιρεία που διαχειρίζεται τις ΒΙΠΕ της χώρας έκανε επίσημα αίτηση για ξεχωριστή έκδοση ΑΕΠΟ μόλις τον Γενάρη του… 2010! Ακόμη και με αυτό το σκεπτικό το ΥΠΕΝ χρειάστηκε επτά σχεδόν χρόνια για να εγκρίνει μια «έτοιμη» ΜΠΕ μιας «έτοιμης» και λειτουργούσας ΒΙΠΕ!

Και αυτό συμβαίνει για μια ΒΙΠΕ σε μια περιοχή που όλα είναι «προβλεπόμενα»: προβλέπεται δημιουργία ΒΙΠΕ στην ευρύτερη περιοχή τόσο από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τη Βιομηχανία όσο και από το Περιφερειακό Χωροταξικό της Κεντρικής Μακεδονίας!

Ούτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα προστασίας: δεν βρίσκεται εντός κάποιας προστατευόμενης περιοχής, ενώ απέχει περισσότερο από 2 χιλιόμετρα από οποιαδήποτε περιοχή Natura! Για κάποια αρχαία που έχει εντοπίσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία (τα οποία δεν θεωρεί εξαιρετικά σημαντικά) έχει δώσει έγκριση αμέσως με την προϋπόθεση να ελέγχει τα ευρήματα όταν – και αν – γίνεται θεμελίωση νέων εργοστασίων!

Παράλογο; Πραγματικά! Αλλά δεν είναι το μόνο!

Υποτίθεται ότι οι ΒΙΠΕ δημιουργούνται σε «θελκτικά» σημεία για να προσελκύσουν βιομηχανίες σε ένα οργανωμένο περιβάλλον με υποδομές (περιβαλλοντικές και άλλες) χωρίς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χωροθέτηση και αδειοδότηση μιας βιομηχανίας σε άλλα σημεία, με άλλες χρήσεις γης. Και πράγματι η ΒΙΠΕ Έδεσσας έχει κατασκευαστεί δίπλα σε μεγάλο δρόμο και δίπλα σε σιδηροδρομικές γραμμές, με σχεδιασμένες υποδομές (όπως ύδρευση, αποχέτευση, δίκτυο ομβρίων, ηλεκτρικό δίκτυο, διαχείριση λυμάτων κλπ). Η Βιομηχανική Περιοχή έχει έκταση  521,30 στρέμματα και αποτελείται από εννέα οικοδομικά τετράγωνα. Ξέρετε πόσες επιχειρήσεις έχει προσελκύσει: μία! Και το χειρότερο: η ίδια η ΑΕΠΟ αναφέρει ότι η Μονάδα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων (ΜΚΑ), δηλαδή ο βιολογικός καθαρισμός της ΒΙΠΕ, ο οποίος θα επεξεργάζονταν τα λύματα και θα οδηγούσε σχεδόν καθυαρό νερό στην τεχνητή λίμνη του Άγρα, δεν λειτουργεί! Επειδή έχει λίγα απόβλητα! Και μέχρι τότε, μέχρι να παραχθούν απόβλητα, οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στη ΒΙΠΕ πρέπει να κάνουν διαχείριση αποβλήτων μόνες τους. Αλλά τότε, γιατί να πάνε σε ΒΙΠΕ;

Ειλικρινά, ζούμε στη χώρα του παραλόγου!

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση