Πλαστικές σακούλες από νερό και ζάχαρη

Στην Μποντρίγκ, στο δέλτα του Πάδου στην Ιταλία, η εταιρία βιοχημικών Novamont εγκαινίασε το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο που φτιάχνει πλαστικά από μια χημική ένωση που προκύπτει από ανανεώσιμα υλικά, όπως νερό και ζάχαρη.

Ονομάζεται βιο-βουτανεδιόλη και θα χρησιμοποιείται για βιοδιασπώμενα πλαστικά, όπως σακούλες για φρούτα και λαχανικά και σακούλες σούπερ μάρκετ.

«Η βιο-βουτανεδιόλη είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε διάφορους τομείς, όπως η χημεία και τα ηλεκτρονικά συστήματα. Τη βρίσκουμε σε έναν μεγάλο αριθμό πλαστικών προϊόντων. Η μεγάλη καινοτομία στην περίπτωσή μας είναι η παραγωγή αυτής της ουσίας μέσα από τη ζύμωση όχι μιας χημικής ένωσης που βασίζεται σε πετρελαιοειδή προϊόντα, αλλά από τη ζύμωση μιας ένωσης που βασίζεται στο νερό και τη ζάχαρη. Άρα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον», τόνισε στο Euronews ο Στέφανο Ντέσι, εκτελεστικός διευθυντής του εργοστασίου.

plastic2

Μέχρι σήμερα, η βιομηχανική παραγωγή της βουτανεδιόλης γινόταν μέσα από ορυκτά καύσιμα. Τώρα η μετατροπή της ζάχαρης σε βουτανεδιόλη χρειάζεται λίγες μέρες και ξεκινάει σε ένα αποστειρωμένο δωμάτιο ενός εργαστηρίου, με ζύμωση.

«Το πρώτο μέρος της παραγωγής πραγματοποιείται στα εργαστήρια και έχει να κάνει με την προετοιμασία του βακτηρίου. Ξεκινούμε με την καλλιέργεια του κατεψυγμένου μικροοργανισμού στο φιαλίδιο. Τον αναπτύσσουμε στο φιαλίδιο, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Όταν μεγαλώσει, ξεκινάμε με το μίγμα τη φάση της ζύμωσης» εξηγεί ο Ενρίκο Καζαρέτο, Διευθυντής του ποιοτικού ελέγχου του εργοστασίου.

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, μικροοργανισμοί θα μετατρέψουν την ζάχαρη σε βιο-βουτανεδιόλη. Η χρήση αυτής της τεχνικής θα αυξήσει το ανανεώσιμο περιεχόμενο της ουσίας από 36% σε 61%, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων, κατά 10-15%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση