Νέο είδος καρχαρία ανακαλύπτεται στην Κεντρική Αμερική

Η Διεύθυνση Αλιείας της Μπελίζ και ερευνητές από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου είδους καρχαρία στα νερά της Μπελίζ, στο οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί επιστημονική ονομασία.

Η ύπαρξη του μοναδικού αυτού είδους στον κόσμο, σύμφωνα με το WWF, αποτελεί ένδειξη της αξίας του οικοσυστήματος του κοραλλιογενούς υφάλου της Μπελίζ. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται η ανάγκη για προστασία της περιοχής από πιθανές παρεμβάσεις, όπως γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου και παράκτιες κατασκευές μεγάλης κλίμακας. Μια παγκόσμια κινητοποίηση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη για την προστασία του υφάλου και έχει ήδη συγκεντρώσει 265.000 υπογραφές.

Τον Οκτώβριο του 2016, μετά από παγκόσμια δημόσια κατακραυγή, η κυβέρνηση της Μπελίζ ανέστειλε τις άδειες για σεισμικές έρευνες που θα επέτρεπαν την εξερεύνηση για πετρέλαιο σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τον κοραλλιογενή ύφαλο της Μπελίζ, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα νερά της Μπελίζ αποτελούν παράδεισο για 1.400 είδη φυτών και ζώων, με σπάνια είδη όπως θαλάσσιες χελώνες, σαλάχια, καρχαρίες και δελφίνια. Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της χώρας, περίπου 190.000 άνθρωποι, υποστηρίζονται από τα εισοδήματα που δημιουργούνται μέσω του τουρισμού και της αλιείας και εξαρτώνται από τον ύφαλο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση