Νέο «Εξοικονομώ»: 32 ωφελούμενοι κατάφεραν και μπήκαν στο πρόγραμμα

«Παρά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα την περασμένη Τρίτη, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας, 335 ενδιαφερόμενοι κατάφεραν να ενταχθούν στο σύστημα και από αυτούς οι 32, σχεδόν το 10%, έχουν ήδη εξασφαλίσει την είσοδό τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ". Εχει ενδιαφέρον ότι οι λίγοι τυχεροί καλύπτουν και τις 13 περιφέρειες, με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία να φιγουράρουν στις δύο πρώτες θέσεις, καθώς σε αυτές βρίσκεται το 52% των οικοδομών της χώρας», αναφέρει δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι για να γίνει το πρώτο βήμα υποβάλλονται οι κωδικοί που χρησιμοποιεί το Taxisnet και αυτό σημαίνει ότι για να δοθεί το «πράσινο φως» για το επόμενο χρειάζεται να γίνει επικύρωση των στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η τελευταία ήταν αυτή που ενεργοποίησε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κυβερνοεπίθεσης, αφού εντόπισε 60 κόμβους που έστελναν από 5.000 μηνύματα ο καθένας. «Στο νέο πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί ένα σύστημα υποβολής δηλώσεων απολύτως ηλεκτρονικό, που αποκλείει οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση» επισημαίνει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης και διαβεβαιώνει ότι «αυτή τη φορά έχουν εξασφαλιστεί επαρκείς πόροι και άρα δεν θα μείνει κανένας ενδιαφερόμενος εκτός προγράμματος».

Από σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων κάνει νέα αρχή. Για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας υπερφόρτωσης, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών θα γίνονται δεκτές σε τρεις φάσεις:

● Από σήμερα ξεκίνησαν οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

● Από την επόμενη Δευτέρα 26 Μαρτίου ακολουθούν Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

● Από τη Δευτέρα 2 Απριλίου η διαδικασία ανοίγει για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Η ώρα έναρξης υποβολής δηλώσεων για όλες τις κατηγορίες ορίζεται στις 8 π.μ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει στους ενδιαφερόμενους ότι, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης, χρειάζεται να υποβληθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Κατάστασης του ακινήτου, που πρέπει να έχει εκδοθεί από πιστοποιημένο ενεργειακό μηχανικό και να έχει εκδοθεί μετά τον Οκτώβριο του 2017.

Από το ηλεκτρονικό μητρώο που τηρείται στο υπουργείο προκύπτει ότι μόνον 17.700 νοικοκυριά έχουν το απαραίτητο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, στοιχείο που δείχνει ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι αρκετοί. Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά, θα αναζητηθούν πρόσθετα κονδύλια και γι’ αυτό ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους να μη βιαστούν να μπουν στην πλατφόρμα.

Οι πρώτες αιτήσεις που υποβλήθηκαν

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Υποβολή Εγκριση

1. Αν. Μακεδονία-Θράκη 27 9

2. Αττική 81 3

3. Βόρειο Αιγαίο 3 -

4. Δυτική Ελλάδα 31 2

5. Δυτική Μακεδονία 12 2

6. Ηπειρος 24 2

7. Θεσσαλία 34 -

8. Ιόνια νησιά 9 2

9. Κεντρική Μακεδονία 75 9

10. Κρήτη 19 1

11. Νότιο Αιγαίο 1 -

12. Πελοπόννησος 7 -

13. Στερεά Ελλάδα 12 2

ΣΥΝΟΛΟ 335 32

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση