Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για πρωτοβουλίες τύπου «TILOS»

Τους χώρους του περιπτέρου 10 της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται εκθέτες από τον κλάδο της ενέργειας, περιηγήθηκαν, χθες το πρωί, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Ξεκινώντας από τον εκθεσιακό χώρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν, μεταξύ άλλων, τους χώρους του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ. Δύο εταιρειών που, όπως αναφέρει στην ενημέρωσή του το υπουργείο, καλούνται να διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης «και αποτελούν παραδείγματα της διαφορετικής πολιτικής που υιοθετήθηκε σε σχέση με το παρελθόν».

«Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφορετικής μας προσέγγισης», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, επισκεπτόμενος τον χώρο του ΑΔΜΗΕ. «Αντικαθιστώντας το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που βρήκαμε, καταφέραμε να διατηρήσουμε το δίκτυο υπό δημόσιο έλεγχο, εξασφαλίζοντας παράλληλα έναν σημαντικό ξένο εταίρο», είπε. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι σε λίγα χρόνια η αξία της εταιρείας θα διπλασιαστεί, καθώς θα αποδίδουν τα μεγάλα επενδυτικά έργα διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικές ενέργειας.

Στην αξία των έργων αυτών αναφέρθηκε και ο κ. Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι πέραν των σημαντικών οικονομικών ωφελειών, οι διασυνδέσεις έχουν ιδιαίτερη αξία και για την περιβαλλοντική πολιτική, καθώς η εγκατάλειψη της ηλεκτροπαραγωγής από μαζούτ περιορίζει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα έργα δικτύου υψηλής τάσης και η διασύνδεση των νησιών συμβάλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σημείωσε.

Παράδειγμα διαφορετικής πολιτικής, σε περίπτωση όπου τα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης είχαν ήδη τεθεί, αποτελεί ο ΔΕΣΦΑ, αναφέρει το ΥΠΕΝ. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, κατά την επίσκεψή του, «καταφέραμε να διασφαλίσουμε πολύ πιο αξιόπιστους εταίρους, καλύτερους όρους για τα συμφέροντα του Δημοσίου και αισθητά βελτιωμένο τίμημα. Στο πλαίσιο που διαμορφώσαμε  ο ΔΕΣΦΑ θα ανταποκριθεί στον στρατηγικό του ρόλο σε μια νέα εποχή, πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις».

Οι Υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, τον χώρο της ΔΕΔΑ, μιας εταιρείας που αποτελεί, επίσης, παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής να διατηρηθούν τα δίκτυα (αερίου, στην περίπτωση αυτή) υπό δημόσιο έλεγχο. «Με στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις, επιλέξαμε να διατηρήσουμε τα δίκτυα δημόσια, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε σε απελευθέρωση της λιανικής», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. «Το όφελος για τους καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι σημαντικό, καθώς το επόμενο διάστημα ξεκινούν έργα σύνδεσης πάνω από 30 πόλεων, εκ των οποίων οι περισσότερες στη Βόρεια Ελλάδα. Περιοχή, που αναδεικνύεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, χάρη στην κατασκευή μεγάλων αγωγών».

Ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για τον αγροτικό τομέα. Θύμισε, επίσης, ότι στο παρελθόν «η Βόρεια Ελλάδα έβλεπε τον αγωγό να περνάει, χωρίς να εισπράττει τα οφέλη». Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στα ακραία παραδείγματα της Κατερίνης και των Σερρών, όπου «ενώ είχαν και το κατάλληλο δίκτυο και υποδομές, παρ' όλα αυτά δεν είχαν αέριο». Οι Υπουργοί εξήραν, επίσης, τη συμβολή της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου. «Πρόκειται για μια εταιρεία υπόδειγμα, με σημαντικές επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Σταθάκης στα εγκαίνια του χώρου της εταιρείας.

Επίσκεψη πραγματοποίησαν και στον χώρο του ομίλου Eunice, που πρόσφατα εγκαινίασε στην Μάνδρα Αττικής το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών και έχει την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας του πρωτοποριακού έργου TILOS. Το έργο, που έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνδυάζει ανανεώσιμες πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά) με αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες), για τη μέγιστη κάλυψη των αναγκών της Τήλου σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην αξία της αποκέντρωσης της παραγωγής, παράλληλα με την στροφή προς τις ΑΠΕ και στη συμβολή που μπορεί να έχει, προς την κατεύθυνση αυτή, ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Δήλωσε, μάλιστα, ότι σύντομα θα παρουσιαστεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση