Ξεκινά ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ», έρχεται και το «Εξοικονομώ» στις επιχειρήσεις

Στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου δρομολογείται η έναρξη υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων που επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Η διαδικασία αιτήσεων αναμένεται να διαρκέσει ένα μήνα και προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο νέο πρόγραμμα, είναι να διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό Η έως Γ και ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου.

Το πρόγραμμα αφορά σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, ενώ σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αλλά και όσοι έχουν δωρεάν παραχώρηση.

Η επιδότηση κυμαίνεται από 40 έως 75%, ενώ προβλέπεται και μπόνους 10% για τις πολυκατοικίες. Αυτή καλύπτει αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα ψύξης – θέρμανσης, ηλιακό θερμοσίφωνα, αναβάθμιση φωτισμού, και συσκευές διαχείρισης ενέργειας.

Το ατομικό εισόδημα πρέπει να είναι έως 50.000 ευρώ, και 60.000 ευρώ το οικογενειακό, ενώ η ανώτατη δαπάνη είναι για έως 180 τ.μ. (28.000 ευρώ).

Τα κριτήρια επιλογής είναι: Εξοικονόμηση ενέργειας (50%), εισόδημα (14%), μονογονεϊκές 7%, πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ (7%), περιοχή (7%) κτλ.

«Εξοικονομώ» στις επιχειρήσεις

Σε διαδικασία προετοιμασίας βρίσκεται και το πρόγραμμα εξοικονόμησης για επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο στόχο έχει να αναβαθμίσει ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις.

Η πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει πριν το τέλος του έτους, όπως αναφέρει το insider.gr, και το πρόγραμμα θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες κλπ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το υπουργείο ετοιμάζει μια σειρά δράσεων «για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, μικροί βιοτέχνες, oι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας όπως οι φούρνοι, μικροί αλλά μεγάλοι καταναλωτές με μεγάλη κατανάλωση και μεγαλύτεροι βέβαια και βιομηχανία φυσικά. Μια σειρά δράσεων που έχει να κάνει, πρώτον, με τα 450 εκατ. τα οποία θα διατεθούν για επενδύσεις μέσα από ένα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενεργειακής αναβάθμισης και ηλεκτρονικής εξοικονόμησης και δεύτερον, προσπαθούμε μέσα από τα εργαλεία και τη κατασκευή φωτοβολταϊκών να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να συμψηφίσουν να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια, πράσινη ενέργεια και έτσι και να προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και να έχουμε χαμηλότερες τιμές».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο έχει εκφράσει την πρόθεση να «τρέξει» το υπουργείο είναι το «Εξοικονομώ» για ανελκυστήρες, καθώς η συγκεκριμένη παρέμβαση αποκόπηκε από το νέο πρόγραμμα και θα προωθηθεί ως ανεξάρτητη δράση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση