Οι Έλληνες ψαράδες ρίχνουν δίχτυα στον τουρισμό

του Νίκου Αβουκάτου

Το περασμένο Σάββατο, η ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική και ο Αλιευτικός Σύλλογος Λήμνου συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη Λήμνο». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γεώργιος Λουρδής, συνιδρυτής της πλατφόρμας ταξιδιών ψαρέματος www.fishingtrips.gr. Την ημερίδα  παρακολουθήσαν περισσότεροι από 50 ψαράδες του νησιού που θέλουν να  δραστηριοποιηθούν στη νέα αυτή μορφή εναλλακτικού τουρισμού για τη χώρα μας, αρκετοί επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς και εκπρόσωποι της Δημοτικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Το 2015 ολοκληρώθηκε το απαραίτητο Νομικό Πλαίσιο και έτσι πολύ εύκολα μπορεί ένας επαγγελματίας ψαράς να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αλιείας όπου ανήκει και, αφού γίνει ο έλεγχος από την κατά τόπους Λιμενική Αρχή, να πάρει την άδεια Αλιευτικού Τουρισμού και να επιβιβάζει άτομα μαζί του στο σκάφος (όσα προβλέπονται από την άδεια που θα πάρει) και να έχει ένα επιπλέον εισόδημα.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο κ. Λουρδής, αφού υπενθύμισε τα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε σαν χώρα, όπως τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη με περισσότερα από 15.000 σκάφη, τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, ήπιο κλίμα, δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κ.α., ανέφερε ότι ένας στόχος με 400-500 ή και περισσότερα αλιευτικά σκάφη με άδεια αλιευτικού τουρισμού σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας δεν φαίνεται να είναι ανέφικτος.

Με απώτερο στόχο, εάν μπορέσουμε να το προβάλουμε σωστά και στο εξωτερικό, να γίνουμε κάποια στιγμή Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός. Εδώ θα μπορούσε να βοηθήσει και η ιστορία μας με τη θάλασσα και το ψάρεμα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ήδη στη Σαντορίνη, την Κεφαλονιά, τη Σκιάθο, την Κρήτη και άλλα νησιά, πάνω από 30 νέοι άνθρωποι μέχρι σήμερα έχουν επεκτείνει την επαγγελματική τους άδεια με την άδεια του Αλιευτικού Τουρισμού και ασκούν και αυτήν τη δραστηριότητα, ενώ πολλοί άλλοι είναι ήδη στην διαδικασία της αδειοδότησης.

Στη Σαντορίνη, η Ανθή Αρβανίτη, 27 ετών, από μικρή ηλικία έμαθε το επάγγελμα του ψαρά δίπλα στον πατέρα της. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Ρέθυμνο αλλά μετά από 7 χρόνια επέστρεψε στον αγαπημένο της τόπο και πλέον ασχολείται με τον αλιευτικό τουρισμό.

«Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, και άλλοι νέοι στο νησί θέλουν να ασχοληθούν με τον αλιευτικό τουρισμό. Είναι μια μορφή τουρισμού πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Η χώρα μας είναι ένας ιδανικός προορισμός για αυτόν τον σκοπό», αναφέρει η κα. Αρβανίτη.

Η Ανθή κάθε πρωί ξεκινάει με μια ομάδα τουριστών για ψάρεμα. «Αφού οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν βγαίνουμε στα ανοιχτά και πηγαίνουμε να αφήσουμε τα δίχτυα μας. Την επομένη ημέρα επιστρέφουμε στο σημείο για να τραβήξουμε την ψαριά μας. Είναι πολύ διασκεδαστικό και οι τουρίστες μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία περνούν όμορφα», σημειώνει η ίδια.

Σύμφωνα με τον κ. Λουρδή, η ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο στην αύξηση του εισοδήματος των ψαράδων και στην προσέλκυση πολλών επιπλέον τουριστών στη χώρα μας, αλλά και να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών άλλων προβλημάτων της Αλιείας, όπως: Αποσυμπίεση των ήδη μειωμένων ιχθυαποθεμάτων, καλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή των ψαράδων για το τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, διατήρηση νέων στο επάγγελμα, σταδιακά θεσμοθέτηση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών ψαράδων κ.α.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση