Οι φρύνοι έγιναν κανίβαλοι προκαλώντας εξέλιξη των ειδών τους

Ένα σύνθετο φαινόμενο της φύσης εξελίσσεται στην Αυστραλία με πρωταγωνιστές τους βατράχους και πιο συγκεκριμένα τους φρύνους, μια οικογένεια βατράχων με αρκετά είδη. Στην Ελλάδα απαντώνται πέντε είδη φρύνων. Στην Αυστραλία οι φρύνοι εισήλθαν για πρώτη φορά το 1935 αλλά αναπτύχθηκαν γρήγορα και ο πληθυσμός τους ξεπερνάει πλέον τα 200 εκατ. άτομα.

Όμως ο τεράστιος πληθυσμός συνεπάγεται και έλλειψη τροφής η οποία οδήγησε τους φρύνους σε κανιβαλισμό, ένα φαινόμενο που δεν είναι άγνωστο στον κόσμο των βατράχων. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αποφάσισαν να παρατηρήσουν το φαινόμενο και έχουν ήδη κάνει πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Η πρώτη διαπίστωση των ερευνητών είναι ότι ο κανιβαλισμός έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις στις κοινότητες των φρύνων εμφανίζοντας πρωτοφανή ποσοστά αυτής της συμπεριφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τους βατράχους. Οι φρύνοι κάθε λιμνούλας ή γούρνας οσμίζονται τα αβγά που έχουν εναποθέσει εκεί άλλοι φρύνοι και πηγαίνουν και τα τρώνε ενώ επίσης δεν διστάζουν να φάνε ακόμη και τα νεογέννητα βατραχάκια.

Η αιτία του κανιβαλισμού σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι οι φρύνοι τρώγοντας τα αβγά και τα νεογέννητα συντηρούν την επιβίωση τους και ταυτόχρονα εξαφανίζουν τον επερχόμενο ανταγωνισμό για την τροφή. Παράλληλα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φρύνοι έχουν αναπτύξει μια διατροφική έλξη σε κάποιες τοξίνες που προσθέτουν τα θηλυκά στα γονιμοποιημένα αβγά τους. Αυτή η έλξη ενισχύει την συμπεριφορά κανιβαλισμού των φρύνων.

Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη όμως των ερευνητών είναι ότι αυτός ο εκτεταμένος κανιβαλισμός οδήγησε σε μια εξελικτική διεργασία προκαλώντας την επιτάχυνση της διαδικασία εκκόλαψης των αβγών. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα βατραχάκια… βιάζονται να μεγαλώσουν μέσα στα αβγά τους για να εκκολαφθούν γρήγορα και να προλάβουν να σώσουν την ζωή τους από τους κανίβαλους. Με απλά λόγια ένα πραγματικό εργαστήριο της φύσης έχει δημιουργηθεί στα οικοσυστήματα των βατράχων στην Αυστραλία και οι ειδικοί καλούνται να το παρατηρήσουν και δουν μπροστά στα μάτια τους να εξελίσσονται διάφοροι φυσικοί μηχανισμοί.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση