«Ορίζων Ευρώπη»: 20 νέα έργα της ΕΕ για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων

Πάνω από 117 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 20 πολυεθνικά έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για να συμβάλουν στην αποστολή της ΕΕ για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας. Τα έργα θα εστιάσουν σε δράσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, την καταπολέμηση της ρύπανσης, τη στήριξη μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας «Digital Twin Ocean» («Το ψηφιακό δίδυμο του ωκεανού») και τη διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών. Τα έργα φέρνουν σε επαφή 297 εταίρους από 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ.

Ορισμένα από αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν στο 1ο ετήσιο φόρουμ της αποστολής στις Βρυξέλλες. Το φόρουμ φέρνει σε επαφή την κοινότητα των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετέχουν στην αποστολή, μεταξύ άλλων εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, εθνικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών, οργανισμών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προέβει σε απολογισμό των δράσεων της αποστολής κατά το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της ενώ θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες και έργα που αποτελούν πηγή έμπνευσης. Αποτελεί ευκαιρία επίσης για τον εορτασμό της επίτευξης ενός νέου ορόσημου: περισσότερες από 200 δράσεις δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τον χάρτη της αποστολής, συμβάλλοντας στην υλοποίησή της.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Περισσότερες από 200 δράσεις, πόλεων και περιφερειών, πανεπιστημίων και ΜΚΟ, ερευνητικών ινστιτούτων και ιδρυμάτων, έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της αποστολής για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας. Ανανεώνουμε την πρόσκλησή μας προς όλους να συμμετάσχουν στις τέσσερις κοινότητες – φάρους, σε όλες τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τις κύριες λεκάνες απορροής ποταμών της ΕΕ!»

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε τα εξής: «Η αποστολή αυτή δεν είναι απλώς επίκαιρη. Η αποστολή αυτή είναι επείγουσα. Η διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών και των υδάτων μας σημαίνει διαφύλαξη της ζωής μας και της ζωής γενικά στον πλανήτη. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα αναζωογονήσουμε τα θαλάσσια ενδιαιτήματα, θα συμβάλουμε στην ανάκαμψη των πληθυσμών των ψαριών και θα καταστήσουμε τη γαλάζια οικονομία μας πιο βιώσιμη. Χάρη στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, την έρευνα, τον ακτιβισμό των πολιτών και τον αυξανόμενο αριθμό οργανώσεων, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επιτυχία αυτής της ουσιαστικής αποστολής.»

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική ανακοίνωση, όπου θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση