Ο αγροτουρισμός στηρίζει την ύπαιθρο

Ανταποκρινόμενος  στο αίτημα  μας  ο  πρόεδρος  του Συνδέσμου  Ενώσεων  Αγροτουρισμου Ελλάδος  Νίκος Φραντζεσκάκης  παρουσιάζει  στην green agenda τα πλεονεκτήματα αυτής της  σημαντικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στην ύπαιθρο. Ωστόσο , δεν παραλείπει να αναφερθεί    στην  αδιάφορη  στάση που επιδεικνύει   η Πολιτεία.

Ερωτηθείς  για την  αξία του αγροτουριστικού  προϊόντος ο κ. Φραντζεσκάκης επισημαίνει ότι «ο  αγροτουρισμός  ενισχύει τον κοινωνικό ιστό γιατί προωθεί τη συνέργεια και συνεργασία πολλών μικρών διαφορετικών επιχειρήσεων στην ύπαιθρο.Οι επιχειρήσεις αυτές είναι : παραδοσιακοί ξενώνες, αγροκτήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία, μικρά επισκέψιμα ελαιουργεία, χώροι μεταποίησης, φούρνοι, τυροκομεία, χώροι πώλησης με πιστοποιημένα βιολογικά τοπικά προϊόντα, τεχνήματα, μουσεία στην ύπαιθρο, χώροι τέχνης και πολιτισμού.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις που στηρίζονται στη μικρή κλίμακα  και προωθούν τον τοπικό πολιτισμό, μπορούν να δημιουργήσουν ένα προϊόν με κοινά χαρακτηριστικά και μια ξεχωριστή  ταυτότητα. Βασικό πλεονέκτημα του αγροτουρισμού είναι η πολυποικιλότητα,  που άλλωστε είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής υπαίθρου.Το μοντέλο αυτό, του αγροτουρισμού είναι το μόνο μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να ανασυγκροτήσει την ύπαιθρο και να διασώσει τον ελληνικό πολιτισμό επισημαίνει ο κ. Φραντζεσκάκης» .

 Ο κ. Φραντζεσκάκης  δεν  κρύβει  την ενόχληση τοσο του ίδιου όσο και των μελών του συνδέσμου για την αδιαφορία της  Πολιτείας η οποία όπως  μας είπε  δεν τους  έχει βοηθήσει καθόλου. «Παρ’ όλες τις παρεμβάσεις μας δεν κατορθώσαμε να πείσουμε κανένα υπουργό τουρισμού, κανένα υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, καμιά κυβέρνηση, να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο, ως όφειλε,  για τον αγροτουρισμό. Για το λόγο αυτό και όχι μόνο, αποφασίσαμε να αυτοοργανωθούμε σε όλη την Ελλάδα και δημιουργήσαμε Ενώσεις ανά περιφέρεια καθώς και τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος(ΣΕΑΓΕ).Στη συνέχεια γίναμε μέλος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου EUROGITES».

Μέλημά μας είναι  :

A.Nα οργανώσουμε όλες  τις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που έχουμε επεξεργαστεί σε όλη την Ελλάδα.  

Β.Να προβάλουμε  στις ξένες αγορές που μέχρι σήμερα γνωρίζουν τη χώρα μας μόνο ως τόπο για μαζικό τουρισμό,  το μοντέλο του αγροτουρισμού.

Γ. Να ενισχύσουμε την ύπαιθρο συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

Δ.Να προβάλουμε τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική τέχνη.

«Πελάτες μας είναι πολίτες που προέρχονται από όλες τις χώρες.Είναι επισκέπτες και όχι τουρίστες. Είναι άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσουν την φύση, να λάβουν μέρος σε αγροτικές δραστηριότητες, να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής μας, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα μας, να γνωρίσουν εμάς την ιστορία  και τον πολιτισμό μας» καταλήγει ο κ. Φραντζεσκάκης .

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!