Ο διπλασιασμός των ΑΠΕ θα σώσει έως και 4 εκατ. ανθρώπινες ζωές

Ο διπλασιασμός του συνολικού μεριδίου των ΑΠΕ, μέχρι το 2030, θα μειώσει δραματικά τις επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία εκπομπές ρύπων, σώζωντας έως και 4 εκατ. ανθρώπινες ζωές ετησίως ως το 2030, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε ο IRENA.

Η έκθεση υπό τον τίτλο « The True Cost of Fossil Fuels: Saving on the Externalities of Air Pollution and Climate Change», ποσοτικοποιεί τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές δαπάνες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι ο διπλασιασμός του μεριδίου των ΑΠΕ ως το 2030 θα μειώσει τις επιβλαβείς εκπομπές ρύπων, όπως η αμμωνία, τα αιωρούμενα σωματίδια, οι πτητικές οργανικές ενώσεις και το διοξείδιο του θείου κατά 82%, 33%, 27% και 12% αντίστοιχα. Αυτή η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα οδηγήσει σε «εξοικονόμηση» έως και 3,2 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2030, λόγω της μείωσης των δαπανών που σχετίζονται με την υγεία.

«Βλέπουμε ήδη τις ΑΠΕ να ανταγωνίζονται ισάξια τις παραδοσιακές πηγές καυσίμων και να νικούν. Αν υπολογιστούν όλες οι σχετικές δαπάνες και τα οφέλη, οι ΑΠΕ γίνονται ακόμη πιο ελκυστική επιλογή. Για να κατανοήσουμε το πραγματικό κόστος της ενέργειας, καθώς και τη λήψη αποφάσεων πολιτικής, θα πρέπει το εξωτερικό κόστος που συνδέεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων να ενσωματωθεί στις τιμές της ενέργειας», σχολιάζει ο Dolf Gielen, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας & Τεχνολογίας του IRENA.

Η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με την έκθεση του IRENA, θα προέλθει από τον κλάδος της ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης χρήσης άνθρακα. Ακολουθεί ο κλάδος των μεταφορών, χάρη στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις.

Σε απόλυτους όρους, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών στην υγεία, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να ακολουθούν, καθώς η παραδοσιακή χρήση βιοενέργειας θα καταργηθεί σταδιακά.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εθνικές πολιτικές και τον σχεδιασμό, η ζήτηση για ορυκτά θα αυξηθεί κατά 40% μεταξύ του 2010 και του 2030, αυξάνοντας τα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης του αέρα. Ο διπλασιασμός του μεριδίου των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, ωστόσο, θα μειώσει τη χρήση του άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 36%, 20% και 15% αντίστοιχα.

«Σήμερα, 4 δολάρια δαπανώνται για την επιδότηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για κάθε 1 δολάριο στην επιδότηση της ανανεώσιμης ενέργειας. Με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα σε ιστορικά χαμηλά, είναι τώρα ευκολότερο για τις κυβερνήσεις να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα. Αυτή η έκθεση αναδεικνύει το πραγματικό κόστος της ενέργειας και με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνει την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ», καταλήγει ο Gielen.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση