Πάτρα: Παράγουν ενέργεια από χρησιμοποιημένες πάνες

Μία νέα τεχνολογία αξιοποίησης των υπολειμμάτων τροφίμων και των χρησιμοποιημένων πανών από παιδικούς σταθμούς και οίκους ευγηρίας ή νοσοκομεία, αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία.

Πρόκειται για μία ακόμα καινοτομία η οποία αναδεικνύει το πρωτοπορτιακό έργο το οποίο επιτελείται στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στα εργαστήρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και συνομίλησε με τους επικεφαλής του ερευνητικού έργου. Οπως εξήγησε στην εφημερίδα ο Επιστημονικά Υπεύθυνος αναπληρωτής καθηγητής Μιχάλης Κορνάρος, η λύση που προτείνεται αφορά στην μετατροπή του οργανικού υλικού που περιέχεται μέσα στις πάνες και στα υπολείμματα τροφίμων σε βιοκαύσιμα, όπως υδρογόνο και μεθάνιο, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να καούν και να παράγουν θερμική ενέργεια.

Μια τέτοια εγκατάσταση θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ιδρύματα όπως νοσοκομεία και γηροκομεία, ή και σε κεντρικό επίπεδο πόλης, έτσι ώστε να αξιοποιούνται αυτά τα δύο ρεύματα αποβλήτων, τα οποία μέχρι σήμερα κατέληγαν αναξιοποίητα στις χωματερές.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών με επικεφαλής τον Δρ. Κορνάρο, σε συνεργασία με την εταιρεία Green Technologies ΕΠΕ με υπεύθυνη την Δρ. Νάντια Ζαφείρη, βρίσκονται στην φάση ανάπτυξης μιας πιλοτικής μονάδας αναερόβιας χώνευσης, που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις παιδικού σταθμού, θα τροφοδοτείται με χρησιμοποιημένες πάνες και υπολείμματα τροφίμων για την παραγωγή αέριων βιοκαυσίμων (υδρογόνου, μεθανίου) με σκοπό την μερική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του παιδικού σταθμού.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται στο πλαίσιο του μεγάλου Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος H2020-WASTE4THINK που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και διεξάγεται από μια διεθνή κοινοπραξία που περιλαμβάνει 4 δημόσιες υπηρεσίες, 3 ερευνητικά κέντρα, 7 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 2 μεγάλες επιχειρήσεις, ένα επιχειρηματικό σύμπλεγμα και μια ΜΚΟ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση