Πέντε ελληνικά νησιά στις πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς λόγω αιολικών

Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος είναι μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021, αναφέρει έκθεση της Europa Nostra.

Τα νησιά αυτά του μοιράζονται το τοπίο και τον πολιτιστικό πλούτο των Κυκλάδων, που τους προσφέρουν μια ασύγκριτη περιβαλλοντική αξία, η οποία ωστόσο απειλείται συνεχίζει η έρευνα.

Αυτό το εμβληματικό τοπίο, που αποτελεί ζωτικό μέρος της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, διαμορφώνεται από την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ του Αιγαίου Πελάγους, των λόφων, των βουνών, των παραδοσιακών οικισμών, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτό το πολυστρωματικό τοπίο κινδυνεύει εξαιτίας των προτάσεων για την εγκατάσταση πολλών ανεμογεννητριών σε διάφορα μέρη κάθε νησιού, συνεχίζει η έκθεση τονίζοντας ότι αυτό γίνεται συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, ορισμένοι εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ή σε σκηνικά παραδοσιακών χωριών.

Οι ανεμογεννήτριες που προτείνονται, υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ανάγκες των νησιών και προορίζονται να προσφέρουν ενέργεια σε άλλες ελληνικές περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση της Europa Nostra.

Αυτές οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα επηρεάσουν οπτικά το τοπίο των νησιών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στη μορφολογία και το κλίμα τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους όσο και, κατά συνέπεια, τους γεωργικούς, κτηνοτροφικούς και τουριστικούς τομείς των οικονομιών των νησιών αυτών.

Αναμφίβολα, αναφέρει η έκθεση, αυτό θα μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και θα θέσει σε κίνδυνο τη διαβίωση των τοπικών κοινοτήτων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ,χωρίς περαιτέρω άδεια για ανεμογεννήτριες σε περιοχές που υπάγονται σε καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΕΠΠ) υπέβαλε πρόταση για την εξαίρεση των προστατευόμενων περιοχών από το πρόγραμμα ανεμογεννητριών στο Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ΕΕΠΠ, εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, επέλεξε πέντε ενδεικτικά νησιά στο νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους για να τα εντάξει στο Πρόγραμμα «7 Υπό Απειλή» .

Η εταιρεία αγωνίζεται για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 1972.

Ωστόσο, στην περίπτωση αυτών των πέντε νήσων αναζητά εναλλακτικές και ισορροπημένες λύσεις καθαρής ενέργειας αντί για αιολικά πάρκα, μαζί με μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης με τοπικές κοινότητες και εμπειρογνώμονες.

Η τοποθέτηση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας σε (προστατευόμενα) πολιτιστικά τοπία είναι μεταξύ των πιθανών συγκρούσεων της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δράσης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που εντοπίστηκε στην πρόσφατη Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Η τοποθέτηση της κοινής κληρονομιάς της Ευρώπης στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Αυτό το έγγραφο αντικατοπτρίζει την ακλόνητη πεποίθησή, όπως αναφέρει η έρευνα, ότι, στην περίπτωση τέτοιων εντάσεων, τα σενάρια «win-win» είναι και τα δύο επιθυμητά και εφικτά βάσει μιας κατάλληλης διαδικασίας διαβούλευσης με τις τοπικές κοινότητες και τους εμπειρογνώμονες της κληρονομιάς.

Πηγή: Lifo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση