Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο Αύριο για Όλους»

του Σωκράτη Φάμελλου*

Η παγκόσμια κοινωνία αγωνίζεται να βγει από την πανδημική κρίση, μια κρίση στην υγεία που άλλαξε τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε. Ζούμε μία συνταρακτική περίοδο, που προσθέτει μία ακόμη αβεβαιότητα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Μαζί με τα αγωνιώδη ερωτήματα της ανάκαμψης, επανέρχεται πλέον στην καθημερινή συζήτηση και το μεγάλο πρόβλημα της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης που επηρεάζει κάθε απόφαση, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και κάθε οικονομική και επενδυτική λειτουργία.

Η Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, θέτει ένα συνολικό πλαίσιο περιβαλλοντικής πολιτικής για μία οικονομία παραγωγής μηδενικών καθαρών εκπομπών και πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050. Άρρηκτα συνδεμένη με το κλίμα και την ενέργεια αναδεικνύεται και η στρατηγική της Ευρώπης για τη βιοποικιλότητα, το μετασχηματισμό της βιομηχανίας, της γεωργίας, των μεταφορών και τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας.

Η μετάβαση είναι μονόδρομος, επιλογή που ενισχύεται και από τις αλλαγές στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μία «επανάσταση» στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, μια αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες. Αλλά και για νέα ερωτήματα διασφάλισης της πρόσβασης όλων στα βασικά αγαθά της ζωής, στο νερό και στην ενέργεια.

Το αίτημα των νέων είναι ξεκάθαρο: «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Το ερώτημα όμως είναι: για ποιους και από ποιους θα γίνει αυτή η μετάβαση;

Η θέση μας ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρη. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα γίνει με δικαιοσύνη και ότι κανείς δε θα μείνει πίσω. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το υφιστάμενο μοντέλο παραγωγής, τη σπατάλη πόρων και την ολοένα μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Και αυτές οι αρχές δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει μία συγκεκριμένη πρόταση που ενσωματώνει τις επιστημονικές κατακτήσεις προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η υποχρέωση της πολιτείας να σχεδιάσει και να διασφαλίσει τη μετάβαση, στηρίζοντας τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τον πλουραλισμό στην παραγωγή ενέργειας. Με ενεργειακές κοινότητες που δίνουν τη δυνατότητα χαμηλότερου κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με ενίσχυση της τοπικότητας και της Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων αλλά και στις χρηματοδοτήσεις όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων. Στο επίκεντρο της πρότασής μας βρίσκεται και ο στόχος για να δημιουργηθούν νέες δουλειές, καλά αμειβόμενες δουλειές για τη νέα γενιά, ώστε να στηρίξουν και επιστημονικά αυτή τη μετάβαση.

Οφείλουμε να δώσουμε όραμα και προοπτική για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον. Και μια τέτοια μεγάλη αλλαγή χρειάζεται μια προοδευτική οικολογική διακυβέρνηση.

*Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση