Παραλίμνιο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στα Ιωάννινα

Τη δημιουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, με εκπαιδευτικά, κοινωνικά, αλλά και παραγωγικά οφέλη, προωθεί η Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Το πρότυπο Κέντρο, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Καμπέρειο Ίδρυμα και τον φορέα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.», προχωρά ένα βήμα παραπάνω, καθώς μέρος των εσόδων του θα «επανεπενδύεται» σε προγράμματα, που αφορούν το περιβάλλον και τη βιολογική παραγωγή, συνεχίζοντας παράλληλα και την ενίσχυση κοινωνικών δομών και δράσεων.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, όπως έκανε γνωστό ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος, θα δημιουργηθεί σε εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδο του Καμπέρειου Ιδρύματος, στο τέλος της Ακτής Μιαούλη στα Ιωάννινα, με την υποστήριξη και της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Ήδη, μάλιστα, έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες δόμησης για τη δημιουργία του.

Ένα ανάλογο πάρκο της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» υπάρχει στους Άγιους Αναργύρους Αττικής, ενώ η νέα αυτή δομή στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων συνεργάζεται εδώ και καιρό με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.», η οποία δίνει οικονομικό κίνητρο (δωρεές σε ιδρύματα ή δωρεάν αγορές σε σούπερ μάρκετ κτλ) για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία.

«Θα γίνει ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, όπου θα μπορούν να πάνε όλοι, κυρίως οι νέοι και τα παιδιά, να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διαχείριση υλικών και την ανακύκλωση, ώστε να βοηθήσουμε να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Θα έχει ρόλο όχι μόνο εκπαιδευτικό, αλλά θα συνεχίζει με την ανακύκλωση και στον παραγωγικό και στον εθελοντικό τομέα. Ήδη δημιουργείται μια εθελοντική δομή και σχεδιάζουμε ένα μέρος από το οικονομικό προϊόν να επενδύεται σε προγράμματα, που αφορούν το περιβάλλον και την βιολογική παραγωγή, και ένα μέρος από αυτά, θα γίνονται δωρεά για τις κοινωνικές δράσεις και τα ιδρύματά μας. Σε αυτό το πρόγραμμα, που θα το πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρότυπο κυκλικής ανακύκλωσης, θα συμμετέχει πρώτα απ’ όλους η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» ως μεγάλος χορηγός» σημείωσε σχετικά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος.

Πηγή φωτογραφίας: travelioannina.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση