Περισσότερες οι νέες θέσεις εργασίας στα φωτοβολταϊκά έναντι του πετρελαίου

Σύμφωνα με αριθμούς της μεγαλύτερης σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδας ευρέσεως εργασίας στον κόσμο, η βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της ενέργειας μέχρι τα τέλη του 2016.

Η πτώση των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία πετρελαίου αποδίδεται στην πτώση των κερδών, που ακολούθησε τη μείωση της ζήτησης και την κρίση τιμών του πετρελαίου.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι θέσεις εργασίας στον τομέα του πετρελαίου μειώνονται κατά περίπου 12,6% ανά τρίμηνο, ενώ οι θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας σημειώνουν πτώση κατά μέσο όρο 1,7% ανά τρίμηνο. Το μερίδιο αγοράς του πετρελαίου υπολογίζεται περίπου στο 50% του συνόλου των ενεργειακών θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η ηλιακή ενέργεια έχει μερίδιο 39%. Με τις τρέχουσες τάσεις, αυτό αναμένεται να αλλάξει συντομότερα από ό,τι προβλεπόταν.

«Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει επηρεάσει την πετρελαιοβιομηχανία, καθώς και τις θέσεις εργασίας που συνδέονται τόσο με τα ορυκτά καύσιμα όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η Τάρα Σινκλαίρ, επικεφαλής οικονομολόγος της ιστοσελίδας ευρέσεως εργασίας Indeed. «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας είναι καλύτερο να προσαρμοστούν ώστε να μπορούν να απασχοληθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών όπως η ηλιακή, η αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους 18 μήνες οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 60%, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι θέσεις εργασίας στον τομέα. Ενδεικτικά, η BP σχεδιάζει να κόψει 7.000 θέσεις εργασίας το 2017 και η Chevron αναμένεται να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 10%, δηλαδή κατά περίπου 7.000 θέσεις εργασίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση