Πλωτά φράγματα και ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος εναντίον του φυτοπλαγκτού

του Νίκου Αβουκάτου

Συνεχίζεται με επιπλέον εξοπλισμό αποτελούμενο από ένα ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, με ένα βυτιοφόρο όχημα αλλά και με την τοποθέτηση πλωτού φράγματος η επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου από το φυτοπλαγκτόν.Στην επιχείρηση συνδράμει και το γνωστό απορρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» της North Aegean Slops, που εξειδικεύεται στον επιφανειακό καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής.

dav

dav

Το φυτοπλαγκτόν έχει «σκεπάσει» εδώ και ημέρες τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, αναδύοντας μία πολύ έντονη δυσοσμία, που, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί μεγάλη δυσφορία σε πολίτες και τουρίστες. Το φαινόμενο, μάλιστα, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, που εκφράζουν φόβους ότι ενδεχομένως θα επηρεάσει και τα ψάρια.

«Με την ιδιαίτερη βοήθεια κάποιων από τους χορηγούς, βάζουμε σε χρήση επιπλέον ειδικό εξοπλισμό για τη μείωση του φυτοπλαγκτόν. Αν και το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης για να αντιμετωπιστεί εύκολα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το καταπολεμήσουμε και να το μειώσουμε σε αποδεκτά όρια. Ο Θερμαϊκός αποτελεί βασικό παράγοντα για την ευημερία της Θεσσαλονίκης και θα τον προστατεύσουμε με κάθε τρόπο», υπογραμμίζει η υφυπουργός  Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) η κ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Η αποσύνθεση του φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό Κόλπο, και μάλιστα σε συνθήκες ανεπάρκειας οξυγόνου λόγω της ποσότητάς του, έχει κάνει αφόρητη την ατμόσφαιρα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

«Πιστεύουμε ότι μέχρι τη Δευτέρα, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος θα έχει εξαλειφθεί. Με τις προσπάθειες μας αλλά και τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα» τόνισε στη Greenagenda.gr,  ο υπεύθυνος της εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση