«Πνιγμένη» στα σκουπίδια η Κέρκυρα

Για 17η ημέρα το νησί της Κέρκυρας «πνίγεται» από τα σκουπίδια, που φτάνουν πλέον από τη μια άκρη της, μέχρι την άλλη. Παρότι από τα ξημερώματα της 28ης Ιουνίου ο δήμος κάνει προσπάθειες μερικής περισυλλογής των σκουπιδιών και εναπόθεσή τους στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού, το πρόβλημα της μη αποκομιδής των σκουπιδιών τείνει να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

«Η Κέρκυρα βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου, υγειονομικού και οικονομικού, με άμεση την προοπτική της κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσής της» δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο, με τη συμμετοχή δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, ο δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν λεπτομερώς η κατάσταση και οι αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κρίση στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ συζητήθηκαν όλες οι πιθανές προοπτικές και διατυπώθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κοινή παραδοχή όλων όσων παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, ήταν ότι οι κάτοικοι του Τεμπλονίου πρέπει άμεσα να άρουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ και να επιτρέψουν την εναπόθεση των απορριμμάτων, την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του βιολογικού και του βιοαερίου και την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης, μετά και τη δέσμευση όλων των επισήμων φορέων όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την προχθεσινή έκτακτη παρουσία του στο νησί για το θέμα των σκουπιδιών.

«Η κατάσταση αυτή που έχει επέλθει το νησί, μετά την ομηρία που δέχεται ο ΧΥΤΑ για 17η μέρα από κάποιους κατοίκους του Τεμπλονίου δεν έχει προηγούμενο» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σπ. Ασπιώτης.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανα­ φέρει μεταξύ άλλων ότι «η κατάληψη στο Τεμπλόνι είναι σε βάρος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η Περιφερειακή Αρχή θεώρησε ότι συναλλάσσεται και συζητεί με δημοκρατικά εξουσιοδοτη­μένους εκπροσώπους των κινητοποιημένων κατοίκων και όσων στηρίζουν την κατάληψη. Δημιουργούνται όμως πλείστα ερωτηματικά για το είδος της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.»

Καθημερινά οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση με τα σκουπίδια, συνεχίζονται από οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς του τόπου. Από τη μεριά της η, ΝΟΔΕ Κέρκυρας σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «η Κέρκυρα εκπέμπει SOS» και αποδίδει την αιτία «στην ολιγωρία και ανικανότητα δήμου και της Περιφέρειας».

Το Οικονομικό Επιμελη­τήριο καλεί «τους αρμόδιους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους». Η Ένωση γιατρών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Bιώνουμε ως ιατροί και πολίτες την απαξία από τις διοικητικές αρχές. Η αποφορά της αδιαφορίας έχει εισέλθει στα σπίτια μας. Οι ευθύνες όμως είναι σοβαρές, με νομικές προεκτάσεις, ενώ μας κάνει εντύπωση που δεν έχει παραιτη­ θεί κανείς υπεύθυνος».

Παράλληλα και ο Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «η αποκομιδή των συσσωρευμένων απορριμ­μάτων, αποτελεί πλέον άμεση και επιτακτική ανάγκη, παράλληλα με την ταχεία λήψη μέ­τρων για την ορθολογική, υπεύθυνη και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείρισή τους. Επειδή τα σκουπίδια της Κέρκυρας είναι τα σκουπίδια μας, τα οποία εμείς οφείλουμε να διαχειριστούμε, επειδή τα θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας καλό θα είναι να μην εξαντλούνται σε επίπεδο ανακοινώ­σεων και πολιτικών ή άλλων αντιπαραθέσε­ων, ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αναλογισθούν τις ευθύνες τους πριν η παρούσα κατάσταση εξελιχθεί σε υγειονο μική κρίση».

Στο μεταξύ, πενήντα περίπου Κερκυραίοι πολίτες πέρασαν σήμερα την πόρτα της εισαγγελέως και κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του δημάρχου Κ.Νικολούζου, του αντιδημάρχου καθαριότητας Σπύρου Ασπιώτη και κατά παντός υπευθύνου, για την όλη κατάσταση την οποία έχει επέλθει το νησί μετά από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση