Πράσινο Σημείο στον δήμο Παύλου Μελά

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα τριήμερο εκδηλώσεων για την ανακύκλωση θα λάβει χώρα από τις 5 έως 7 Μαΐου στον δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη. Η νέα «Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης» υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες από όλη τη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, από τις 11 το πρωί, σε μια μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης. Χορηγός επικοινωνίας είναι η Greenagenda.gr.

Στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την Κυκλική Οικονομία στην τοπική αυτοδιοίκηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ομιλητές θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υπεύθυνος τμήματος marketing και επικοινωνίας της ΕΕΑΑ Δημήτρης Παπασωτηρίου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης και ο συντονιστής του προγράμματος Tropa Verde, Yvan Corbat.

Στις 7 Μαΐου οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών πόλεων Santiago de Compostella της Ισπανίας, Guimaraes της Πορτογαλίας, Νίκαιας της Γαλλίας, Zuglo της Ουγγαρίας και Aglomeracja Opolska θα επισκεφθούν τα σχολεία που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Πρόκειται για μια συνέργεια του Δήμου Παύλου Μελά με την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Απορριμμάτων διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Tropa Verde – Urbact III, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Παύλου Μελά με άλλους 5 Δήμους από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία, Ουγγαρία.

Στην Πλατεία της Άνω Ηλιούπολης θα λειτουργήσει Πράσινο Σημείο και θα υπάρξει επιβράβευση των πολιτών με δώρα. Ακόμη, θα λειτουργήσουν εργαστήρια ανακύκλωσης και Λούνα Παρκ ανακύκλωσης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία του Αλέξανδρου Χρηστίδη με μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά.

«Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος ανακύκλωσης που προσφέρει κίνητρα στους πολίτες για να ανακυκλώσουν σε όλη την αλυσίδα των υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και βάσει της νέας εθνικής νομοθεσίας για τα απορρίμματα, καλούνται πλέον όλοι οι δήμοι να το υιοθετήσουν. Οι πολίτες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση μέσω των Πράσινων Σημείων έχουν ανταποδοτικά οφέλη, ενώ παράλληλα μπορούν να προμηθευτούν ανταποδοτικά επαναχρησιμοποιημένα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές που επιδιορθώνονται στα Πράσινα Σημεία μέσω της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Στα Πράσινα Σημεία θα συλλέγονται χωριστά σε ειδικά container τα ανακυκλώσιμα υλικά όπως τηγανέλαια, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα σε καλή κατάσταση και θα πωλούνται για ανακύκλωση μέσω διαγωνισμού αντί να καταλήγουν στις χωματερές επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τους πολίτες με επιπλέον δημοτικά τέλη», επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση